Timisoara

Asociatia Peisagistilor din Romania - AsoP, Filiala Teritoriala Vest

Detalii stire

Categorie
Stiri administratie
Modificat
acum 8 ani si 10 luni
Vizualizari
1488

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest susține și aderă alături de Asociația Peisagiștilor din România, Societatea Ornitologică Română (Sucursala Iași), Coaliția pentru Mediu și Centrul de Resurse Pentru Participare Publică (Bucureşti) la demersul inițiat de domnul ing. Dr. (dendrolog) Ionel Lupu, președinte al Asociației Dendro-Ornamentale „Anastasie Fătu” din Iaşi, prin care domnia sa elaborează ghidul intitulat: “Instrucţiuni pentru pregătirea din pepinieră şi întreţinerea arborilor stradali, pe baza reţetelor eliberate după efectuarea analizelor foliare şi aplicarea tăierilor adecvate”.
Deoarece valoarea spațiilor verzi din orașe depinde și de calitatea și starea de sănătate a materialului dentrologic, ca reacție la intervențiile de “intreținere” anuală a vegetației urbane, lipsite de profesionalism, girate și plătite de administrațiile locale, pe întreg teritoriul României, Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest consideră acest document deosebit de util.
Nu putem omite pregătirea precară a “specialiștilor” care administrează spațiile verzi urbane și lipsa specializării lucrătorilor de întreținere în spațiile verzi, în general firmele cantractante angajând personal sezonier, producându-se astfel o ruptură în transmiterea de la o generație la alta a științei lucrărilor în spațiile verzi și managementului vegetației arboricole. Toate aceste grave erori conduc la scăderea stării de sănatate a vegetației urbane, creșterea costurilor destinate spațiilor verzi prin necesitatea înlocuirii exemplarelor lâncede sau uscate, scăderea calității mediului urban și creșterea problemelor de sănătate ale populației.
Iată că un document precum acest ghid își dovedește utilitatea pentru o categorie largă de specialiști: peisagiști, grădinari, horticultori, administratori firme etc de care depinde calitatea vegetației urbane, a spațiilor verzi și bunăstarea locuitorilor orașelor.
Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest a transmis acest document Primăriilor Municipiilor Arad, Deva, Reşiţa şi Timişoara, spre ştiinţa Agenţiilor pentru Protecţia Mediului Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş respectiv Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatele Judeţene Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.