Timisoara

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/

Ce este osteoporoza și cum poate fi aceasta prevenită?

Ce este osteoporoza și cum poate fi aceasta prevenită?

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 2 ani si 7 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
1365

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Osteoporoza este o afecțiune silențioasă a oaselor ce conduce la scăderea densității minerale, la fragilizarea acestora și la creșterea consecutivă a riscului de fractură. Lipsa simptomelor face ca această afecțiune să fie descoperită de multe ori numai în momentul în care apar fracturile. Citește în continuare și află ce este osteoporoza, de ce apare și cum poate fi prevenită.

Ce este osteoporoza?


Termenul “osteoporoză” poate fi tradus prin sintagma “oase poroase”. Osteoporoza este caracterizată de pierderea treptată a masei osoase, în special la nivelul șoldului, încheieturii și coloanei vertebrale, conducând la scăderea rezistenței osului. În lipsa unui tratament pentru osteoporoză, pot apărea fracturi chiar și în cazul traumatismelor minore sau spontan, în absența unui traumatism [1].

Care sunt cauzele osteoporozei?


Pierderea masei osoase este un fenomen normal ce apare odată cu înaintarea în vârstă, însă în cazul anumitor persoane, procesul este mai rapid. Până la vârsta de 30 de ani, procesul de formare a osului îl depășește pe cel de distrucție osoasă. În cazul femeilor trecute de menopauză, riscul de a dezvolta osteoporoză crește semnificativ odată cu oprirea producției de hormoni estrogenici. Bărbații și copiii pot fi și ei afectați de osteoporoză, însă afecțiunea este întâlnită cel mai frecvent în cazul femeilor aflate în perioada post-menopauză.

Printre factorii care pot crește riscul de a dezvolta osteoporoză se numără:

  • Tratamentul de peste 3 luni cu corticosteroizi;
  • Alte afecțiuni medicale (afecțiuni inflamatorii, afecțiuni hormonale, boala celiacă, boala inflamatorie intestinală, alte tulburări de malabsorbție);
  • Istoricul familal de osteoporoză (în special fractura de șold la unul dintre părinți);
  • Utilizarea pe termen lung a unor medicamente care afectează nivelurile hormonale și rezistența osoasă, de exemplu medicamentele antiestrogenice folosite în tratamentul cancerului de sân;
  • Istoricul personal de anorexie sau bulimie;
  • Subponderabilitatea;
  • Lipsa activității fizice;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Fumatul [1,2].

Cum poate fi prevenită osteoporoza?


Sănătatea oaselor depinde de aportul de calciu și vitamina D. Din acest motiv este important să introduci în dieta ta alimente bogate în calciu și vitamina D. Printre sursele de calciu se numără:

  • Produsele lactate;
  • Somonul;
  • Sardinele;
  • Varza kale;
  • Broccoli;
  • Pâinea fortificată cu calciu;
  • Smochinele uscate [1].

Dacă nu îți poți atinge necesarul zilnic prin dietă, există situații în care poate fi indicată administrarea de suplimente alimentare cu calciu [2].

Vitamina D poate fi obținută prin expunerea la soare de câteva ori pe săptămână sau prin consumul de alimente fortificate cu vitamina D. Necesarul de vitamina D diferă în funcție de vârstă și de anumite stări fiziologice speciale (de exemplu sarcina sau alăptatul). În anumite situații, pentru atingerea necesarului zilnic medicul îți poate recomanda suplimentarea aportului de vitamina D [1].

De asemenea, este important să efectuezi activitate fizică regulat pentru a-ți menține oasele puternice și mușchii cât mai în formă [2].

În concluzie, osteoporoza este o patologie întâlnită în special la femeile aflate în perioada post-menopauză și este caracterizată de pierderea treptată a densității osoase. Dacă ești îngrijorată în legătură cu riscul de a dezvolta osteoporoză, discută cu medicul tău pentru a identifica cele mai potrivite mijloace de prevenție pentru tine.

Surse informative
  1. “Osteoporosis: Symptoms, Causes, Tests & Treatment.” Cleveland Clinic, 27 Apr. 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/4443-osteoporosis.
  2. “Osteoporosis.” NHS, 18 June 2019, nhs.uk/conditions/osteoporosis/.
Sursa foto: pexels.com/photo/a-male-doctor-explaining-the-x-ray-result-of-a-foot-8376148/

Filtre

Tip: Afectiuni

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro