Timisoara

Ce sunt traductoarele și senzorii - informații generale

Ce sunt traductoarele și senzorii - informații generale

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Vizualizari
350

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Utilizați în domeniul automaticii, traductoarele și senzorii sunt dispozitive utilizate în instrumentele electrice și electronice pentru a măsura mărimile fizice. În timp ce senzorul detectează nivelul de energie pe care îl convertește în semnal electric ușor de măsurat cu ajutorul unor contoare digitale, traductorul este cel care transferă energia în aceeași formă sau în altă formă. Iată câteva informații despre cele două concepte, prezentate în comparație.

Ce este senzorul și este traductorul?

Senzorii sunt dispozitive care detectează schimbările fizice din mediu și le transformă într-o cantitate lizibilă, componenta principală fiind senzorul în sine. Acesta are rolul de a detecta modificările care au loc și de a induce semnalele electrice corespunzătoare. Traductorul este un dispozitiv care are rolul de a transforma energia de la o formă la alta, având drept componente condiționarea senzorului și a semnalului.

Din categoria senzorilor fac parte senzorii de proximitate, senzorii magnetici, senzorii de lumină și alții asemenea, în timp ce din categoria traductoarelor fac parte termistorul, potențiometrul, termocuplul etc. O mare varietate de traductoare și senzori de calitate superioară sunt produși sub marca honeywell.

Caracteristici generale ale senzorilor și traductoarelor

Senzorii și traductoarele pot fi electronice, pneumatice, mecanice, hidraulice etc. Aceste dispozitive pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii, respectiv rezoluția (cea mai mică variație de intrare care produce o modificare notabilă a ieșirii), reproductibilitatea sau repetabilitatea (obținerea unor rezultate cât mai aproape posibil), fidelitatea (obținerea unor rezultate care să nu fie influențate de tulburări interne sau externe diverse), timpul de răspuns (timpul scurs înainte de stabilizarea semnalului de ieșire după schimbarea bruscă a celui de intrare), precizia (gradul de precizie a calculului măsurării), fiabilitatea (îndeplinirea funcției în cadrul cerințelor de performanță în condiții de operare date, într-un domeniu cât mai mare posibil) sau robustitatea (rezistența la șocuri, vibrații).

Diferențe principale între senzori și traductoare


În timp ce senzorul detectează schimbarea fizică a mediului, traductorul transformă o anumită formă de energie în altă formă de energie. O altă diferență între cele două concepte este dată de componența acestora: în timp ce senzorul în sine este componenta principală a sezonului, traductorul este compus din senzor și condiționarea semnalului.