Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Ce vitamine trebuie să consume seniorii

Ce vitamine trebuie să consume seniorii

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 5 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
473

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Vitaminele sunt nutrienți esențiali de care corpul uman are nevoie la orice vârstă pentru a supraviețui și a rămâne sănătos. De regulă, necesarul zilnic poate fi asigurat cu ușurință de o dietă echilibrată. Dacă apar probleme de absorbție, în special datorită înaintării în vârstă, pot fi necesare suplimente alimentare. Acestea trebuie luate numai la recomandarea medicului pentru că pot interfera cu alte medicații. [1, 2]

Dacă te preocupă bunăstarea unui senior drag și dorești să îi asiguri o dietă cât mai benefică, în acest articol poți descoperi care sunt cele mai importante vitamine pe care ar trebui să le consume.

Complexul de vitamine B


Pe măsură ce corpul îmbătrânește, vitaminele din complexul B nu mai sunt absorbite la fel de eficient. Acidul folic (B9), niacina (B3), biotina (B7) și riboflavina (B2) sunt esențiale pentru un sistem nervos sănătos și o inimă care funcționează în parametri optimi. Totodată, un aport insuficient de vitamina B12 a fost asociat cu dezvoltarea anumitor afecțiuni neurologice. [2, 3] Așadar, o dietă bogată în pește, carne slabă, ouă, organe precum ficatul, legume sau cereale fortificate este plină de vitamine pentru atrofia cerebrală. Studiile au arătat că un nivel optim al vitaminelor din complexul B poate chiar întârzia declinul cognitiv, dar este cel mai benefic în cazul în care nu s-a ajuns la probleme critice precum demența. [4]

Vitamina D


Pentru seniori, un aport adecvat de vitamina D protejează sănătatea oaselor, ajutând la evitarea osteoporozei. Studiile au arătat că poate contribui și în privința declinului cognitiv, a bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2. Cel mai adesea, persoanele în vârstă dezvoltă o astfel de deficiență datorită unei alimentații deficitare, creșterii depozitelor adipoase sau de grăsime și petrecerii de timp limitat în aer liber. [5] Pentru a menține vitamina D la un nivel optim, alege pentru seniorul drag din viața ta alimente fortificate cu acest nutrient esențial: cereale, lapte, anumite iaurturi și sucuri. Există foarte puține surse naturale care conțin această vitamină: somonul, tonul și ouăle. Dacă descoperi o deficiență, discută cu medicul seniorului pentru a decide dacă este necesar sau recomandat un supliment. [6]

Vitamina C

Acidul ascorbic sau vitamina C joacă un rol esențial în menținerea sănătății sistemului imunitar și metabolismului. Conform studiilor, poate ajuta la evitarea cataractei și reduce pierderea vederii asociată cu degenerescența maculară cauzată de înaintarea în vârstă. Corpul uman nu poate sintetiza vitamina C așa că este important ca seniorul să aibă o dietă echilibrată. Este indicat mai ales consumul de fructe și legume proaspete, în special citricele, roșiile și cartofii care un conținut crescut de vitamina C. [1, 3]

Vitamina A și E


Nu trebuie uitate nici principalele vitamine cu rol antioxidant, deoarece acestea pot ajuta la limitarea stresului oxidativ - efectul pe care radicalii liberi îi au asupra organismului. Vitamina A este cel mai mare dușman al acestor radicali liberi și se găsește preformată numai în produsele de origine animală - organe, pește, gălbenușul de ou și laptele fortificat. Vitamina E are și ea un efect antioxidant puternic și poate fi adăugată dietei zilnice a oricărui vârstnic prin consumul de germeni de grâu, nuci, semințe de susan și ulei de măsline. [7, 8]

Dacă toate aceste nevoi alimentare par complicat de respectat, poți considera serviciile complete ale unui cămin de bătrâni Affinity. Astfel, dieta seniorului drag din viața ta va fi nu numai echilibrată, ci și adaptată unor potențiale restricții medicale în fiecare zi. Mai mult decât atât, poți fi sigur că beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale și de o viață socială activă.


Bibliografie:
  1. facebook.com/NIHAging. “Vitamins and Minerals for Older Adults.” National Institute on Aging, 2021, nia.nih.gov/health/vitamins-and-minerals-older-adults. Accesat la 2 Nov. 2022.
  2. facebook.com/WebMD. “What to Know about Multivitamins for Seniors.” WebMD, WebMD, 30 Mar. 2021, webmd.com/healthy-aging/what-to-know-about-multivitamins-for-seniors. Accesat la 2 Nov. 2022.
  3. Anand, Preet. “Snug Safety.” Snug Safety, 15 July 2020, snugsafe.com/all-posts/best-vitamins-for-seniors. Accesat la 2 Nov. 2022.
  4. de Jager, Celeste A. “Critical Levels of Brain Atrophy Associated with Homocysteine and Cognitive Decline.” Neurobiology of Aging, vol. 35, Sept. 2014, pp. S35–S39, sciencedirect.com/science/article/pii/S0197458014003583, 10.1016/j.neurobiolaging.2014.03.040. Accesat la 2 Nov. 2022.
  5. Meehan, Meghan, and Sue Penckofer. “The Role of Vitamin D in the Aging Adult.” Journal of Aging and Gerontology, vol. 2, no. 2, 31 Dec. 2014, pp. 60–71, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399494/, 10.12974/2309-6128.2014.02.02.1. Accesat la 2 Nov. 2022.
  6. Jaret, Peter. “Older Adults: 9 Nutrients You May Be Missing.” WebMD, WebMD, 21 Oct. 2010, webmd.com/healthy-aging/features/missing-nutrients. Accesat la 2 Nov. 2022.
  7. Thomas, David R. “Vitamins in Aging, Health, and Longevity.” Clinical Interventions in Aging, vol. 1, no. 1, Jan. 2006, pp. 81–91, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2682456/, 10.2147/ciia.2006.1.1.81. Accesat la 2 Nov. 2022.
  8. facebook.com/NIHAging. “Dietary Supplements for Older Adults.” National Institute on Aging, 2020, nia.nih.gov/health/dietary-supplements-older-adults. Accesat la 2 Nov. 2022.

Sursă foto: Pexels.com

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro