Timisoara

Clara Usón, via Skype, despre romanul Fiica Estului

Detalii lansare de carte

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 4 ani si 9 luni
Vizualizari
445

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 3 mai 201718:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare lansare de carte

Clara Usón, via Skype, despre romanul Fiica Estului
Miercuri, 3 mai, la ora 18.00, la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara (Pța Unirii nr. 11), va avea loc lansarea romanului Fiica Estului de Clara Usón & întîlnire cu autoarea via Skype.
Prezintă: Robert Șerban, Adrian Marcu și Radu Pavel Gheo
Parteneri: Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara "La Vest de Est / La Est de Vest" (FILTM) și Editura Polirom
Partener media: TVR Timișoara
Romanul Fiica Estului a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere din limba spaniolă şi note de Mariana Sipoş.

Evenimentul dă startul campaniei Cartea lunii la Bufnițe.
Această traducere a fost publicată cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Sportului, Spania.
Un roman despre Ana Mladić, fiica generalului care a schimbat chipul Europei
Pentru Fiica Estului, Clara Usón primeşte Premiul Ciudad de Barcelona şi prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensă literară acordată anual celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume.
Şase tineri, trei băieţi şi trei fete, stau de vorbă într-un McDonald’s din Moscova şi ajung la o dispută aprinsă despre naţionalism şi manipulare politică. Sînt studenţi din Belgrad şi se află în Rusia într-o excursie – un cadou de absolvire a facultăţii, înaintea examenelor finale. Excursia aceasta va schimba destinul uneia dintre fete: Ana Mladić, personaj inspirat din realitatea cea mai cruntă a fostei Iugoslavii, la începutul anilor ’90, în timpul războaielor sîrbo-croat şi sîrbo-bosniac. Ana nu este altcineva decît fiica generalului Ratko Mladić, pe care ea îl adoră şi îl consideră un adevărat erou al Serbiei, dar care avea să fie repede cunoscut în toată lumea ca „măcelarul din Balcani” şi judecat la Haga pentru crime de război. Romanul Fiica Estului, care are în centru destinul tragic al Anei, a trezit un interes enorm, căci pare aproape de necrezut cum a reuşit o tînără scriitoare din Spania să se documenteze la faţa locului, să înţeleagă şi să recreeze istoria – veche sau recentă – a unei regiuni din Europa ce pare uneori de neînţeles chiar şi pentru istorici.
Fiica Estului e un text hibrid, unde realitatea şi ficţiunea se întrepătrund indisociabil şi care trebuie citit ca o operă romanescă, nu ca un eseu ori o biografie.” (Clara Usón)
„Un melanj fascinant de istorie şi ficţiune, în care Clara Usón povesteşte extraordinara istorie a războiului din fosta Iugoslavie.” (Javier Cercas)
„Clara Usón uimeşte prin precizia şi ambiţia proiectului ei romanesc. Năzuinţe, gînduri, dialoguri, strigăte sau şoapte, nimic nu-i scapă, căci totul este recreat sub inspiraţia realului.” (Livres Hebdo)
Clara Usón s-a născut în 1961 la Barcelona. A făcut studii de drept şi a profesat ca avocat, apoi şi-a îndreptat atenţia către literatură. A publicat mai multe romane, printre care Noches de San Juan (cu care a cîştigat Premiul Lumen), Primer vuelo, El viaje de las palabras şi Perseguidoras. În 2009, romanul Corazón de napalm este distins cu Premiul Biblioteca Breve. La hija del Este (Fiica Estului, 2012) se va dovedi un bestseller, ajungînd la şapte ediţii. Pentru el, Clara Usón primeşte Premiul Ciudad de Barcelona şi prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensă literară acordată anual de un juriu al criticilor literari spanioli celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume.

Filtre lansare de carte

Perioada: Saptamana curenta, Luna curenta