Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro

Cum alegi un boiler în funcție de capacitate?

Cum alegi un boiler în funcție de capacitate?

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 1 luna
Apartine de
DWF
Vizualizari
399

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Boilerul este un echipament destinat furnizării de apă caldă menajeră, asigurând integral necesarul pentru consumatori sau completând cantitatea de apă caldă furnizată prin sistem centralizat. Există mai multe criterii pentru alegerea unui boiler potrivit, însă în cele ce urmează îți vom spune tot ce trebuie știi despre alegerea unui boiler în funcție de capacitate.

Ce reprezintă capacitatea unui boiler

Atunci când vorbim de capacitatea unui boiler ne referim la volumul de apă pe care acesta îl poate înmagazina și încălzi în rezervorul său. Ca principiu de funcționare, boilerul preia apa rece din sistemul de distribuție centralizată la care este conectat, pe care o înmagazinează într-un rezervor, unde o încălzește până la temperatura dorită de utilizator. Apa caldă este livrată apoi printr-un alt circuit, fiind înlocuită în rezervor cu apă rece. Capacitatea boilerului este dată de volumul rezervorului și se exprimă în numărul de litri de apă pe care aceste îl poate înmagazina.

Capacitatea este o caracteristică ce face diferența între boilere și instanturi, acestea din urmă fiind echipamente care încălzesc pe loc apa preluată din sursă de alimentare, fără a avea nevoie de un rezervor. Astfel, în cazul unui instant nu putem vorbi de capacitate, ci doar de debitul de apă pe care acesta îl poate încălzi.

Care sunt tipurile de boilere, în funcție de capacitate


După criteriul capacității boilerele se împart în trei grupe principale, după cum urmează:

  • Boilere de capacitate mică – în această categorie intră boilerele cu o capacitate de maxim 15 litri, care pot face față nevoilor stricte ale unui singur consumator. De asemenea și instanturile de care am amintit puțin mai devreme sunt incluse în aceeași categorie, pentru că pot satisface necesarul de consum pentru 1-2 persoane.
  • Boilere de capacitate medie – majoritatea boilerelor din această grupă au capacități între 80 și 120 de litri, fiind ideale pentru familiile cu 2-4 membri. Un astfel de boiler poate face față fără probleme consumului zilnic de apă caldă din baie și bucătărie.
  • Boilere de capacitate mare – sunt considerate boilere de mare capacitate toate modelele cu rezervor peste 120 de litri. Astfel de echipamente sunt recomandate pentru familiile cu cel puțin 4 membri, iar cu cât numărul consumatorilor va fi mai mare cu atât trebuie să crească și capacitatea.

Cum calculezi volumul de apă necesar

Se poate deduce ușor din enumerarea categoriilor de boilere că un element cheie în stabilirea capacității optime îl reprezintă numărul de consumatori. Din acest punct de vedere este evident că o familie mai numeroasă are nevoie de un boiler cu capacitate mai mare, în timp ce pentru un singur consumator este suficient un boiler mic. Petru a stabili exact volumul de apă optim trebuie să ții cont și de numărul și tipul surselor de consum dar și de frecvența utilizării acestora.

De exemplu, pentru necesarul bucătăriei unei familii de două persoane nu ai nevoie de un boiler cu o capacitate mai mare de 20 de litri, în timp ce o familie mai numeroasă are nevoie de un boiler de 50 de litri. Dacă ne referim la baie, un boiler de 50 de litri este suficient pentru un singur consumator care folosește zilnic chiuveta și dușul. De asemenea, o familie de 3 persoane are nevoie de un boiler de 80 de litri la baie, însă în condițiile în care se folosește chiuveta și dușul. Dacă vorbim de o baie cu cadă capacitatea boilerului aceleiași familii trebuie să fie de peste 120 de litri.

Pentru a putea stabili mai ușor capacitatea optimă a unui boiler pentru familia ta, trebuie să ții cont că volumul mediu de apă caldă de care o persoană are nevoie zilnic este de 50 de litri.

În concluzie, alegerea unui boiler în funcție de capacitatea acestuia se face ținând cont de numărul de utilizatori, numărul surselor de consum și de obiceiurile zilnice legate de folosirea apei calde menajere.

Sursa foto: rawpixel.com/image/527131/free-photo-image-garage-water-heater-boiler

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro