Timisoara

Cum alegi ventilatorul industrial potrivit – ghid oferit de expertii BRACO

Cum alegi ventilatorul industrial potrivit – ghid oferit de expertii BRACO

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 3 ani si 5 luni
Vizualizari
649

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ventilatoarele si sistemele de ventilatie sunt realizate intr-o gama variata de specificatii, caracteristici, forme si dimensiuni, in asa fel incat alegerea solutiei potrivite poate fi destul de problematica pentru un necunoscator. Pentru a selecta echipamentul potrivit indiferent de aplicatie sau proiect, expertii BRACO ne ofera cateva recomandari.

Ghid pentru alegerea ventilatorului industrial potrivit

Exista o serie de criterii de baza pe care trebuie sa le aiba in vedere orice persoana interesata de achizitia unui ventilator industrial.

In primul rand, trebuie tinut cont de destinatia spatiului in care va fi utilizat respectivul ventilator sau chiar si un sistem complex de ventilatie. In sectorul comercial sau cel institutional, spre exemplu, asemenea ventilatoare vor asigura un flux de aer constant, aerisind orice incinta intr-o maniera eficienta. In segmentul industrial insa, poate fi vorba de transportul anumitor gaze, de purificarea aerului sau de functionare in conditii de mediu nu tocmai prielnice, motiv pentru care selectia trebuie sa tina cont si de asemenea detalii.

Tipul de instalatie este de asemenea un criteriu important de selectie. Trebuie avut in vedere daca spatiul unde va fi montat ventilatorul are sau nu un sistem centralizat de tubulatura ori daca va fi nevoie de montarea echipamentului in cadrul peretilor sau al acoperisului. Exista astfel ventilatoare centrifugale performante potrivite pentru sistemele de ventilatie cu tubulatura, dar si ventilatoare axiale de perete sau cele din categoria ventilatoarelor de acoperis, in asa fel incat orice necesar va fi acoperit.

Scopul instalatiei de ventilatie este la randul sau un criteriu de luat in considerare in alegerea ventilatorului industrial potrivit. In unele cazuri poate fi vorba despre purificarea aerului, fie prin aport de aer proaspat, fie prin eliminarea aerului viciat. Alteori poate fi vorba despre aplicatii speciale, despre transportul de gaze intre incinte diverse, ceea ce va necesita solutii speciale. Din fericire, exista diversitate si din acest punct de vedere – dovada este gama complexa de produse prezentata in cadrul site-ului Braco.

Pentru ca alegerea facuta sa fie una cat mai avantajoasa, un ventilator industrial trebuie ales tinand cont si de protectiile de care dispune. Actiunea factorilor externi poate sa afecteze in timp parametrii functionali ai ventilatorului sau chiar sa provoace anumite defectiuni, motiv pentru care mediul de lucru trebuie cunoscut indeaproape.
De preferat este sa se aleaga un ventilator care sa asigure:
- protectie impotriva prafului;
- protectie impotriva umiditatii/condensului;
- protectie la foc;
- protectie la medii cu potential coroziv/eroziv etc.

Nu in ultimul rand, parametrii tehnici conteaza de asemenea in alegerea unui ventilator industrial. Este vorba despre debitul pe care il ofera, presiunea si fluxul de aer necesare in cadrul aplicatiei.

Exista modele foarte diverse de ventilatoare industriale performante, insa in unele cazuri cele de serie nu se potrivesc si nici nu pot fi adaptate anumitor proiecte sau aplicatii. In asemenea situatii vine insa o solutie salvatoare, oferita tot de cei de la BRACO: ventilatoare realizate dupa cerinte specifice.

Odata ce vor fi avute in vedere toate aspectele mentionate anterior, selectia solutiei optime in materie de ventilatie nu mai reprezinta o provocare atat de mare. Pentru mai multe informatii despre ventilatoare industriale performante, cei interesati pot sa acceseze pagina www.bracomotoareelectrice.ro