Timisoara

Cum gătești acasă în stil asiatic simplu și autentic

Detalii articol

Categorie
Articole / anunturi mancare si bautura
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
117

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Bucătăria asiatică este surprinzător de diversă și include asemenea ingrediente și feluri delicioase precum curry-ul indian, verdețurile proaspete din Vietnam, tăițeii și colțunașii din China, sushi-ul japonez sau salatele picante thailandeze. Pentru cei pasionați de acest tip de bucătărie nu va fi o noutate să afle că și Coreea, Indonezia, Malaiezia, Singapore sau Sri Lanka se pot mândri, fiecare, cu propria cultură culinară unică.

Și totuși, în ciuda acestei diversități uimitoare, mâncărurile asiatice împărtășesc câteva ingrediente comune. Rețetele de origine sau inspirație asiatică au împânzit internetul, însă de cele mai multe ori, dacă nu suntem foarte pasionați de bucătăreală, avem tendința să le evităm. De aceea, îți prezentăm în continuare o listă scurtă cu cele mai importante ustensile și ingrediente pe care ar trebui să le ai la îndemână pentru a te putea bucura de savuroase feluri asiatice preparate chiar la tine acasă.

Cele mai importante ustensile pentru a găti în stil asiatic

  • Wok-ul este o ustensilă obligatorie pentru gătitul asiatic și are mai multe avantaje. Forma lui rotunjită permite încălzirea uniformă a alimentelor, în mai puțin timp și cu mai puțin ulei, ceea ce face ca și mâncărurile să fie mai sănătoase. Laturile sale înalte ușurează amestecarea sau învârtirea alimentelor. Mai mult, formele sale sunt perfecte pentru a-l folosi împreună pentru un coș pentru gătit la abur din bambus (vezi mai jos).
  • Spatula pentru wok are un design deosebit și este recomandată dacă dorești să gătești asiatic deoarece se potrivește perfect rotunjimilor wok-ului.
  • Cleștii pentru gătit sunt destul de importanți în bucătăria asiatică deoarece te ajută să nu te arzi – foarte multe feluri din Orient implică să gătești la flacără mare.
  • Coșul din bambus pentru gătit la aburi este folosit pentru a prepara delicatețuri precum colțunași (găluște), pește sau legume. Când folosești aburi în loc să fierbi mâncarea, mâncarea își păstrează savoarea, culoarea și nutrienții.
  • Mojarul și pistilul sunt de asemenea utilizate deseori în bucătăria asiatică. Mojarul este un bol masiv, fabricat de obicei din piatră sau marmură, în timp ce pistilul este ustensila cu care alimentele se toacă în mojar. În bucătăria asiatică, acestea sunt folosite în general pentru a zdrobi mirodeniile și usturoiul sau pentru a prepara pasta de curry. Nu uita să pui mojarul pe o suprafață solidă atunci când îl folosești, deoarece presiunea pe care o exerciți asupra sa este foarte mare.

Ingrediente asiatice cu care să-ți aprovizionezi cămara

Dacă te grăbești, poți găsi în cadrul săptămânii asiatice de la Penny Market numeroase ingrediente și feluri semipreparate asiatice. Și la alte supermarketuri, precum Lidl, de exemplu, poți să prinzi perioade de promoții tematice, așa că fii cu ochii pe cataloagele lor de produse. Iată care sunt cele mai des întâlnite ingrediente în bucătăria asiatică:

  • Orezul a devenit asociat cu bucătăria asiatică deși este folosit de către foarte multe popoare în ziua de azi. Există atât de multe tipuri de orez încât devine greu să-l alegi pe cel mai potrivit. Dacă ai hotărât să gătești ceva în stil asiatic, cel mai bun pariu este să te orientezi către orezul basmati sau jasmin. Majoritatea țărilor asiatice folosesc aceste două tipuri.
  • Sosul de pește, cunoscut și ca „nam pla”, este un produs fermentat esențial în bucătăria thailandeză și vietnameză. Este recomandat să alegi un sos care nu conține sedimente pe fund.
  • Sosul de soia este un alt ingredient folosit pe post de condiment în bucătăriile chineză, japoneză și cele din Asia de Sud-Est. Soia este fermentată și combinată cu făină, apă și sare pentru a crea acest tip de sos. Un sfat util este să folosești sosuri chinezești pentru mâncărurile chinezești, sosurile japoneze pentru felurile japoneze, în timp ce pentru mâncărurile thailandeze se recomandă... Ai ghicit, cele thailandeze.
  • Mirodeniile specifice Asiei sunt de obicei vândute uscate sau în formă de praf. Printre cele mai des întâlnite condimente în bucătăria asiatică găsim: fulgi de chili, cardamom, chimion, scorțișoară, cuișoare, pudra de curry, coriandrul și zerdiceaful (mai bine cunoscut sub denumirea de turmeric).

Chiar dacă în ziua de azi, dacă ești timișorean, poți oricând să servești o mâncare de la un restaurant cu specific chinezesc, de ce nu ți-ai surprinde familia cu ceva delicios și exotic preparat chiar în bucătăria ta?