Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro

Cum să-ți maximizezi eficiența energetică cu o pompă de căldură

Cum să-ți maximizezi eficiența energetică cu o pompă de căldură

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 10 luni si 5 zile
Vizualizari
346

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

O pompă de căldură reușește să ofere căldură din aerul rece al iernii, aceasta făcând acest lucru din ape sau chiar din pământuri aflate cu mult sub temperatura de confort a corpului uman. De asemenea, o astfel de pompă este apreciată și pentru faptul că poate răci clădiri întregi folosindu-se de aerul dogoritor al verii și de puțină electricitate. În același timp, ea poate face toate aceste lucruri fără să fie nevoie de arderea combustibililor fosili.


Cum funcționează aceste pompe de căldură?


Pentru a transfera căldura dintr-un loc în altul, aceste pompe se folosesc de diverse moduri ingenioase, precum și de agent frigorific, dar și de legile termodinamicii, astfel încât să poată face toate aceste lucruri. Agentul frigorific este o substanță extrem de rece, aceasta atrăgând căldura că un magnet și fierbând la temperaturi mult mai mici decât apa. Acest agent frigorific reușește așadar să extragă căldură din exterior, eliberând-o în clădire.

În modul de răcire, acest agent frigorific preia căldura din interior, ajungând să o eliberteze afară. Circuitul acestui agent frigorific este acționat de un compresor electric, lucru care face că pompele de căldură să reprezinte o modalitate extrem de eficientă în ceea ce privește controlul temperaturii interioare. Se folosește în acest fel energia regenerabilă, ea fiind produsă de cele mai multe ori cu panourile fotovoltaice, dar și cu turbinele eoliene. Prin modul cum funcționează pompa de căldură, costurile sunt reduse și ele semnificativ, iar emisiile poluante nu mai sunt nici în acest caz o problemă.

Eficiență sporită


Din punctul de vedere al eficienței, aceste pompe ies în evidență prin acest lucru, spre deosebire de sistemele tradiționale de încălzire, dar și de răcire. Eficiența pompelor este măsurată așadar prin coeficientul de performanță. Acest coeficient de performanță reprezintă un raport între puterea de încălzire sau de răcire, precum și de energia utilizată.

Pompele de căldură au un astfel de coeficient de performanță de 3-4, lucru care înseamnă că ele reușesc să furnizeze 3-4 unități de energie termică pentru fiecare unitate de energie electrică folosită. Un astfel de coeficient este unul mult mai mare decât eficiența sistemelor de încălzire tradiționale cum sunt sobele, precum și boilerele. Acestea au un coeficient de performanță de 1.

Dacă este să comparăm aceste pompe cu sistemele de aer condiționat, trebuie avut în vedere că acestea au în mod normal un COP de 2-3. Pompele de căldură sunt în acest fel o opțiune mult mai eficientă, fie că vorbim despre încălzire sau despre răcire. Eficiența exactă depinde de diverși factori precum dimensiunea sistemului, dar și alte lucruri că designul clădirii deservite sau chiar condițiile climatice.


Care sunt componentele pompelor de căldură?


În ceea ce privește componentele acestei pompe de căldură, ea iese în evidență printr-o o serie de componente importante. Unitatea exterioară este un component important și anume că aceasta conține un compresor, un condensator, dar și un vaporizor. De asemenea, ea mai prezintă și o unitate interioară, aceasta conținând un aparat de aer condiționat, dar și un ventiloconvector. Conductele cu agent frigorific sunt și ele prezente, acestea legând unitățile interioare, dar și exterioare. De asemenea, valva de expansiune care reglează fluxul agentului frigorific este și ea întâlnită în acest sistem. El mai conține un termostat, acesta controlând temperatura conferită de acest sistem.

În timpul funcționării sistemului, agentul frigorific este cel care absoarbe căldură din aerul exterior, din sol sau chiar din apă, urmând să o transporte la unitatea interioară, aceasta fiind eliberată pentru a încălzi clădirea. Agentul frigorific urmează apoi să se întoarcă la unitatea exterioară, acesta eliberând frigul absorbit. Ciclul începe așadar din nou. Valva de expansiune, dar și compresorul ajută la reglarea fluxului de agent frigorific. În acest fel, căldura este transferată eficient dintr-un loc în altul, iar astfel sistemul se bucură de o eficiență sporită.


Cum funcționează acest sistem mai exact?


Principiul de funcționare este unul simplu, dar și bine cunoscut de către oamenii de știință, dar și de ingineri. O astfel de pompă funcționează așadar exact pe același principiu ca frigiderul sau că aerul condiționat. Pompa comprimă așadar vaporii, lucru care duce la o încălzire a acestora. Practic principiul acesta de funcționare este folosit destul de frecvent în viața noastră de zi cu zi la aparatele pe care le deținem.

Aerul rece este în acest fel aspirat într-un vaporizor, acesta conținând agentul frigorific. El absoarbe căldură din aer, schimbând în acest fel și starea de agregare din lichid în gaz. Gazul urmează în acest fel să fie comprimat de un compresor, lucru care duce la o creștere a presiunii, dar și a temperaturii acestuia. Imediat după, gazul încins este transportat către un condensator, urmând ca acesta să elibereze căldura absorbită și să o transforme din nou în lichid. Lichidul refrigerant este mai apoi trimis la vaporizor, iar după urmează că ciclul să se reia complet.

În acest fel, un sistem cu pompă de căldură extrage energia calorică din aerul exterior, folosind-o pentru a încălzi cu ușurință o clădire, chiar dacă afară sunt temperaturi mai scăzute. Eficiența sistemului depinde așadar de o corectă izolare a clădirii, dar și de designul pompei de căldură. De asemenea, acest lucru mai depinde și de temperatura aerului exterior. Temperatura interioară poate fi așadar modificată foarte ușor, dar și într-un mod eficient folosind o astfel de pompă.


Care este prețul?


În ceea ce privește prețul, acesta este unul destul de mare, dar cu toate acestea, pe termen lung, un astfel de sistem este unul mult mai eficient din punctul de vedere al consumului de energie. Se poate ajunge în acest fel la economii pe termen lung. Costul inițial al unei pompe de căldură depinde de mai mulți factori, printre care se numără și dimensiunea sistemului, precum și tipul de pompă de căldură. Printre aceste lucruri se mai numără și costul de instalare, dar și alte caracteristici suplimentare.

Costul variază așadar destul de mult, dat cu toate acestea, amprenta de carbon a casei este redusă în acest fel semnificativ. Costurile de întreținere sunt și ele mai reduse, iar durata de viață a sistemului este una mai mare. Amortizarea investiției este așadar garantată daca aveți în vedere un astfel de sistem cât mai bine pus la punct.

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro