Timisoara

Cum se recicleaza corect obiectele din hartie si carton

Cum se recicleaza corect obiectele din hartie si carton

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 2 ani si 11 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
653

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Hartia si cartonul sunt printre cele mai utilizate materiale si, din fericire, sunt usor de reciclat. Descopera in continuare ce articole pot fi reciclate, cum se colecteaza corect si cum sa eviti contaminarea materialelor.

Beneficiile reciclarii sunt de necontestat. Procesul ne permite sa protejam mediul inconjurator, sa reducem consumul de resurse naturale si sa economisim energie. Hartia este un material ce poate fi reciclat de aproximativ 5-7 ori, in functie de calitatea sa. Fibrele sale se scurteaza de fiecare data cand trece prin acest proces, devenind atat de scurte incat nu mai pot fi folosite ca hartie standard. Se folosesc in schimb pentru produse precum cofraje de oua sau servetele, a caror calitate nu trebuie sa fie la fel de ridicata.

Cum se colecteaza hartia si cartonul

Articolele care se pot recicla sunt marcate cu un triunghi format din sageti, in interiorul caruia se gaseste simbolul materialului. In cazul hartiei si a cartonului, acesta este PAP.

Inainte de colectarea propriu zisa, asigura-te ca deseurile sunt curate. Daca sunt contaminate cu resturi de mancare, ulei, bauturi etc, nu se pot recicla. Mai mult, pot murdari si celelalte obiecte din pubela. In cazul ambalajelor din plastic, metal sau sticla, situatia se rezolva rapid, acestea putand fi spalate. Din pacate, solutia nu poate fi aplicata si in cazul hartiei. Procesul de reciclare presupune amestecarea hartiei cu apa, obtinand o pasta. Daca materialul este contaminat, va strica intregul amestec.

Capsele, scotch-ul, folia de plastic sau alte componente care nu sunt din hartie trebuie indepartate. In cazul in care nu reusesti, poti taia partea respectiva. Pentru a economisi spatiu, e recomandat sa colectezi deseurile cat mai compact. Cu toate acestea, evita sa le faci ghem si nu le taia in bucati prea mici. In general nu se pot recicla bucati mai mici decat un card de credit.

Ce articole din hartie si carton pot fi reciclate?

Se pot recicla cartile, caietele, revistele glossy, ziarele, brosurile, plicurile, pungile de hartie, colile imprimate, hartie maro pentru pachete, cartonul simplu si cel ondulat, cofrajele de oua, rolele de la prosoapele de hartie si hartia igienica.

Nu se pot recicla:
  • pahare pentru cafea (au pe interior un strat de plastic)
  • hartia plastifiata
  • recipientele de mancare takeaway si alte tipuri de hartie cerata
  • hartia pentru ambalarea mezelurilor (stratul interior este din plastic)
  • hartiile cu lipici, precum post-it-urile
  • hartii de ambalat cadouri, daca sunt lucioase
  • bonuri fiscale (cu exceptia celor marcate ca reciclabile)
  • servetele si prosoape de hartie folosite
  • hartie maruntita (bucatile sunt prea mici)
  • fotografii
  • paie folosite
  • felicitarile cu sclipici

Atentie, cutiile de pizza pot fi reciclate, insa doar daca nu sunt contaminate. De aceea, poate fi colectata doar partea de sus (capacul) si doar daca nu are urme de ulei.

Recipientele Tetra Pak (cutii de lapte sau de suc) sunt confectionate dintr-un amestec de materiale. De regula e vorba de plastic si/sau aluminiu, facand procesul reciclarii mai dificil. Nu toate statiile de reciclare accepta deseuri Tetra Pak, insa poti afla acest lucru intreband reprezentantii primariei. Daca sunt acceptate, atunci se colecteaza in pubela de plastic. O solutie cu care nu poti da gres este sa le inlocuiesti cu recipiente la sticla. Acestea se recicleaza usor, fara a-si pierde proprietatile, insa sunt si reutilizabile.

Produsele din hartie si carton sunt usor de reciclat, insa trebuie sa tii cont de cateva aspecte. Ai grija ca deseurile sa nu fie contaminate, nu le taia in bucati prea mici si evita articolele confectionate din straturi de materiale diferite.

Sursa foto: pexels.com/photo/pile-of-covered-books-159751/

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal - Aeroterme si convectoare, Aparate de aer conditionat, Boilere, Calorifere, Cazane, Centrale termice, Panouri radiante, Panouri solare, Pompe de apă, hidrofoare, Pompe de caldura, Radiatoare, Sobe si seminee, Termostate, Tevi si robineti, Ventilatoare
https://euro-instal.ro