Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

Cum trebuie să hrănești câinele în funcție de vârstă?

Cum trebuie să hrănești câinele în funcție de vârstă?

Detalii stire

Categorie
Stiri editorial
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
418

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cel mai bun prieten al omului este o ființă cu totul specială, pe care se cuvine să o tratăm cu toată responsabilitatea și grija de care are nevoie. De asemenea, aceasta nu poate fi hrănită cu orice fel de mâncare, în orice cantitate; dimpotrivă, dieta unui câine se stabilește în funcție de câteva repere importante, precum: rasa, vârsta, greutatea, problemele de sănătate identificate, recomandările medicului veterinar. În epoca internetului și a diversității extraordinare a mâncărurilor pentru câini, stabilirea modului de hrănire potrivit rămâne o chestiune de informare corectă și de atenție la nevoile patrupedului.

Hrănirea adecvată pentru juniori


În general, până la vârsta de 6-8 săptămâni, este recomandat ca puii să fie lăsați în grija și alimentarea cu lapte a mamelor. Pentru situațiile nefericite în care cățelușul nu mai are mamă de la o vârstă fragedă, dieta pe bază de lapte ar trebui menținută.

După depășirea vârstei la care dieta cu lapte este obligatorie, hrana uscată cu proteine și vitamine pentru câinele junior trebuie să devină norma până la vârste cuprinse între 9 și 24 de luni. Speciile de câini de talie mică și medie se dezvoltă mai rapid și ating maturitatea în jurul vârstei de 9 luni, în timp ce speciile de talie mare – precum labradorii – ajung la maturitate undeva în jurul vârstei de 15 luni, iar câinii foarte mari – ca Mastiff sau Newfoundland – ajung la maturitate în 24 de luni.

Pentru că sunt în creștere, puii au nevoie de un regim alimentar în care caloriile și proteinele să fie prezente în cantitate mai mare decât în dieta unui câine adult. În orice caz, cantitatea mai mare nu trebuie interpretată în sensul oferirii de mâncare în exces, deoarece păstrarea echilibrului este esențială în asigurarea unei creșteri sănătoase și în evitarea instalării obezității. Este foarte important să acorzi atenție activității fizice a patrupedului tău, ținând cont de rasa acestuia și de nevoile particulare și să reglezi cantitățile de mâncare corespunzător.

Hrana câinelui adult


Studiile efectuate pe diferite specii de câini arată că, în general, o dietă zilnică echilibrată pentru câinele adult este definită de un minim de 20% proteină din carne (din care 5% să fie grăsime), 5-10% fibre vegetale (pentru reglarea tranzitului intestinal) și un procent de 50% carbohidrați (ca sursă de energie).

Alegerea hranei câinelui trebuie făcută după citirea prospectelor producătorului (unde obligatoriu este precizat conținutul caloric și ingredientele) și ținând cont de dorința câinelui de a consuma hrana respectivă. Unii câini pot refuza hrana uscată, indiferent de aromele, lichidele sau trucurile pe care le vei încerca, iar hrana umedă nu reprezintă întotdeauna cea mai bună alegere.

Un alt motiv pentru care vizitele la doctorul veterinar ar trebui efectuate la intervale regulate de timp este verificarea greutății și a stării generale a câinelui, dar și verificarea tipului de hrană și a cantităților oferite, pentru a analiza oportunitatea unor schimbări în dietă.

Protejarea patrupezilor seniori


Un câine este considerat a fi trecut de vârsta maturității la vârste cuprinse între 6 și 10 ani. În acest punct al vieții, patrupedele se confruntă cu două probleme majore: tendința de îngrășare și scăderea eficienței funcției gastrointestinale.

Pentru a asigura o hrănire corectă, ținând cont și de faptul că activitățile fizice se vor rezuma în principal la plimbări, cantitatea de carbohidrați ar trebui scăzută iar fibra vegetală ar trebui mărită până la un procent de 20%. În general, producătorii de hrană pentru câini țin cont de criteriul vârstei și oferă tipuri de hrană gata preparată pentru nevoile vârstei.

Una dintre cheile unei relații fericite și de lungă durată cu patrupedul favorit este asigurarea unei hrăniri corespunzătoare nevoilor sale specifice. A avea grijă de animalul de companie înseamnă mai ales a dori să înțelegem de ce anume are nevoie pentru a se hrăni sănătos.

Sursa foto:unsplash.com/photos/LV6Bl2WlM2Y

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro