Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

De ce este important să faci anual testul Papanicolau?

De ce este important să faci anual testul Papanicolau?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 12 luni si 3 saptamani
Apartine de
ClickBrainiacs
Vizualizari
305

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ca femeie ești conștientă de necesitatea efectuării periodice a investigațiilor ginecologice de specialitate. Vizita la ginecolog se face măcar o dată pe an, ca măsură de prevenție în fața afecțiunilor specifice și nu doar în momentul în care observi simptome neobișnuite. Pe lista analizelor obligatorii pe care medicii le recomandă să le faci constant se numără și testul Papanicolau. Acesta generează rezultate concludente care permit depistarea unor probleme medicale care sunt greu sau chiar imposibil de observat în cadrul unui control simplu, de rutină, așa că fă-ți o programare la clinica Eminescu 100 pentru testul Papanicolau in mediu lichid!

Ce este testul Papanicolau?


Babeș Papanicolau este examenul microscopic al morfologiei celulelor colectate din colul uterin care se efectuează periodic pentru a observa dacă într-un mediu controlat apar schimbări anormale ale arhitecturii țesutului. Este o metodă eficientă în depistarea infecțiilor cu HPV sau ca soluție de screening pentru cancerul de col uterin. Efectuarea periodică a acestui test reduce riscul dezvoltării unor boli grave, depistându-le la timp, și totodată, scade semnificativ rata mortalității cauzate de cancer. Cu alte cuvinte, examenul Papanicolau te ajută să depistezi dacă există sau nu leziuni intraepiteliale sau a microorganismelor la nivelul mucoasei vaginale, iar absența acestora reprezintă valorile normale la Papanicolau, ceea ce înseamnă că nu te expui niciunui risc.

Care sunt riscurile asociate cu HPV?


HPV este un virus cu transmitere ridicată, care poate fi depistat doar cu ajutorul unui examen Papanicolau. Mulți pacienți pot fi asimptomatici ceea ce îngreunează depistarea infecției prin alte metode. Această problemă poate fi ținută sub control și tratată dacă se descoperă în timp util. În caz contrar, poate evolua rapid și conduce la cancer de col uterin, de prostată, orofaringian, anal, vaginal, vulvar, cancer de penis și, totodată, la creșterea predispoziției spre a contacta alte boli cu transmitere sexuală.

Care este diferența dintre testul Papanicolau în mediu lichid și cel convențional?


Odată cu dezvoltarea medicinei, au apărut tot mai multe metode de investigații de specialitate, din dorința de a genera rezultate cât mai concludente. Diferența principală dintre metoda convențională de realizare a testului și cea în mediu lichid este faptul că cea din urmă este cu mult mai specifică. În primul caz, celulele epiteliale sunt recoltate de pe suprafața de tranziție a colului uterin, procedură care poate genera inflamație sau chiar sângerări la nivelul acestei zone, interferând cu rezultatul. În cazul realizării Papanicolau în mediu lichid, recoltarea este mult mai simplă și sigură, obținându-se un singur strat celular care poate fi evaluat clar, fără alte elemente, eliminând riscul de eroare la interpretare.

La ce interval de timp se recomandă testarea?


Odată cu înaintarea în vârstă crește frecvența la care trebuie repetată această investigație. Medicii specialiști spun că vârsta de 21 de ani este momentul prielnic pentru efectuarea primului test Papanicolau. Acesta se realizează în cadrul unui control ginecologic de rutină, fără disconfort sau alte probleme. Ulterior, repetarea procedurii se va face o dată la trei ani, până la vârsta de 29-30, fiind o perioadă în care predispoziția spre a contacta virusul HPV este foarte mare. Tot odată la trei ani este recomandat să se efectueze testul și după această vârstă însă, pentru o concludență mai mare a rezultatelor, suplimentar va fi necesar și un test HPV individual.

Dacă acestea se realizează împreună, intervalul dintre două recoltări crește până la cinci ani. Frecvența poate fi mai ridicată în cazul femeilor care suferă de anumite afecțiuni, precum infectii HIV, diagnostic de cancer de col uterin sau leziuni precanceroase detectate la un test Papanicolau anterior, însă aceste lucruri se stabilesc de către medicul specialist în cadrul unui control de rutină.

Programează acum un consult ginecologic în cadrul Clinicii Eminescu 100 pentru a te feri de complicații viitoare!

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii