Timisoara

De ce să folosești cartinină dacă faci sport

De ce să folosești cartinină dacă faci sport

Detalii stire sportiva

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 1 an si 5 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
318

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire sportiva

Cartinina este un derivat al unui aminoacid, fiind regăsită în majoritatea celulelor corpului. Joacă un rol esențial în producerea de energie, transportând acizii grași cu lanț lung în mitocondrii, pentru a putea fi oxidați, generându-se astfel resursele energice esențiale în sport. Cartinina este un termen generic pentru o serie de compuși organici: L-cartinina, acetil-L-cartinina și propionil-L-cartinina. Organismul produce suficientă cartinină pe baza propriilor nevoi, dar dacă nu este atins necesarul optim, suplimentarea poate fi o opțiune.

Ce surse alimentare conțin cartinină?


Produsele de origine animală precum carnea de vită, peștele, carnea de pasăre sau laptele (în special, zerul) sunt cele mai importante surse de cartinină. În cazul tipurilor variate de carne, cu cât textura este mai roșie, cu atât nivelul acestui compus organic este unul mai ridicat. L-cartinina este forma activă in organism, fiind de asemenea, cea regăsită în alimente.

Atât alimentele, cât și suplimentele pe bază de carnitină, pot fi recomandate celor care fac antrenamente fizice intense, datorită beneficiilor pe care le oferă acest compus organic:

  • reducerea numărului de kilograme;
  • îmbunătățirea performantelor atletice;
  • obținerea unui tonus psihic mult mai bun.

Suplimentele pe bază de cartinină nu trebuie să înlocuiască o alimentație sănătoasă, compusă din produse proaspete ce conțin acest derivat al aminoacizilor. Suplimentarea trebuie recomandată de medicul specialist și ar trebui urmată atunci când exista un deficit de cartinină în organism, iar asimilarea sa din alimente întâmpină anumite dificultăți.

Reține că:
Administrarea de suplimente în exces, sau fără sfatul medicului, poate dauna sănătății.

Ce trebuie să știi despre absorbția și metabolismul cartininei?


O persoana adultă care urmează o dietă mixtă, ce include carne roșie și alte produse de origine animală, asimilează aproximativ 60-180 mg de cartinină în fiecare zi. Veganii și vegetarienii asimilează niveluri semnificativ mai reduse (10-12 mg de cartinină în fiecare zi), deoarece exclud din meniu sursele de origine animală. Cea mai mare parte a depozitelor de cartinină asimilată prin alimentație și suplimentare (54-86%) este absorbită în intestinul subțire, intrând apoi în fluxul sanguin. Rinichii pot conserva eficient cartinina, astfel încât până și o dietă săracă în acest compus organic are un impact redus asupra stocurilor. În loc sa fie metabolizat, excesul de cartinină este eliminat prin urină.

Când se poate produce un deficit al cartininei în organism?


Există două tipuri ale deficitului de cartinină:

Deficitul primar de cartinină - tulburare genetică la nivelul sistemului celular de transport al acestui compus organic, manifestată de obicei prin cardiomiopatie, slăbiciune musculară sau hipoglicemie. Această formă a deficitului de cartinină este întâlnită la copii de vârstă mică.

Deficitul secundar de cartinină - poate apărea din cauza unor tulburări (insuficiență renală cronică) sau condiții speciale (utilizarea anumitor antibiotice), ce cauzează reducerea ratei de absorbție a cartininei și creșterea nivelului de eliminare din organism.

Care sunt posibilele efecte adverse ale administrării de cartinină?


Administrarea unei cantități prea mari de suplimente pe bază de cartinină (aproximativ 3 g / zi), ar putea cauza stări de greață, vărsături, crampe abdominale și episoade diareice. Reacțiile adverse mai puțin întâlnite pot include slăbiciune musculară sau convulsii.

De aceea, este indicat ca suplimentarea să fie recomandată de medicul specialist, prin raportare la starea ta de sănătate, precum și la obiectivele pe care dorești să le obții, in urma acestui proces: pierderea kilogramelor în plus, atingerea unui randament atletic mult mai bun sau îmbunătațirea stării de spirit. Retine că suplimentele alimentare, indiferent de formula acestora, sau de beneficiile oferite, nu trebuie să înlocuiască alimentația sănătoasă.


REFERINTE:
“Office of Dietary Supplements - Carnitine.” NIH Office of Dietary Supplements, U.S. Department of Health and Human Services, ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/.

Sursa foto: shutterstock_1930135454.jpg

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro