Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro

Deschiderea Centrului Crestem Impreuna 2013 - 2014

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 1 deceniu si 2 luni
Vizualizari
1069

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

29 noiembrie orele 12:00 , Şcoala Nr.1 Timişoara, Str. Comăneşti nr.3 – Deschiderea Centrului „Creştem Împreună” 2013 - 2014

Consecinţă a oportunităţii Centrului Creştem Împreună de a se extinde, derulând un nou program tip „şcoala de după şcoală”, în cadrul Şcolii Nr. 1 Timişoara, la data de 29 a lunii în curs, se va inaugura noul centru. Echipat cu două săli de clasă, cu posibilitatea de a oferi o masă caldă în cadrul programului, cu un număr de voluntari dornici de a oferi suport copiilor, proiectul „Diminuarea impactului negativ al migraţiei economice a părinţilor în străinătate asupra copiilor rămaşi singuri acasă în România, se derulează la potenţial maxim şi îşi propune oferirea de ajutor unui număr şi mai mare de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Din luna februarie 2010 organizatia Salvaţi Copiii Filiala Timiş a început implementarea proiectuluil”Diminuarea impactului negativ al migraţiei economice a părinţilor în străinătate asupra copiilor rămăşi singuri acasă in România”,în colaborare cu Şcolile cu Clasele I-VIII Nr. 1 şi Nr 19 Avram Iancu din Timişoara, finanţat initial de Enel Cuore şi Intesa Sanpaolo Bank. Printre alţi parteneri importanţi ai proiectului menţionăm: Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Serviciul de Protecţie a Copilului şi Familiei din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, Cantina de Ajutor Social din cadrul Primăriei Timişoara, Teatrul Naţional Timişoara, Filarmonica Banatului Timişoara şi Muzeul Banatului Timişoara.
În această perioadă de aproximativ 4 ani, copiii beneficiari ai proiectului, în număr de 70, identificaţi cu ajutorul şcolilor partenere, s-au bucurat de un program şcoală după şcoală, centrat pe dezvoltarea şi îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, îmbunătăţirea relaţiilor intra şi inter presonale ale copiilor, sprijin moral acordat părinţiilor rămaşi singuri acasă, bunicilor sau tutorilor acestor copii. Concret proiectul a reusit să ofere sprijin de specialitate în ameliorarea dificultătilor piho-sociale ale experienţei de a fi copil cu ambii sau un părinte plecat în străinătate. O mare parte a românilor care merg la muncă în străinătate îşi lasă copiii acasă fie în grija celuilalt părinte, fie în grija altor rude.

Din cercetările efectuate de Salvaţi Copiii România reiese faptul că de multe ori aceşti copii nu primesc informaţii despre părinţii lor şi nu reuşesc să depăşească momentul dificil pentru ei al separării de părinţi, ajungând astfel să manifeste dezinteres faţă de şcoală şi faţă de adulţii în grija cărora au fost lăsaţi (de cele mai multe ori bunicii). La rândul lor, părinţii care sunt în străinătate, nu sunt informaţi despre evoluţia copiilor şi nu conştientizează consecinţele negative majore pe care plecarea lor în altă ţară şi lăsarea copiilor acasă, le produc asupra dezvoltării psihice şi emoţionale a acestora.
Conform celei mai recente comunicări din partea ANPDC (Agenţia Naţională de Protecţie a Drepturilor Copilului) sunt peste 82.464 de copiii rămaşi fără unul sau ambii părinţi în urma plecării acestora la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 26.406 sunt copii care provin din familii în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate; 47.154 sunt copii care provin din familii în care un părinte este plecat la muncă în străinătate şi 8.904 sunt copii care provin din familii în care unicul susţinător este plecat la muncă în străinătate. Dintre aceştia,la nivelul judeţului Timiş 4778 de copii au părinţii plecaţi în străinătate, 967 fiind în situaţia nefericită unde ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, ne comunică Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Timiş.

Programul urmăreşte continuu acordarea de sprijin direct copiilor a căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate precum şi famiilor în grija cărora au rămas aceşti copii. În acelaşi timp se urmăreşte dezvoltarea capacităţii instituţiilor partenere de a derula programe destinate oferirii de suport copiilor rămaşi „singuri acasă” şi sensibilizarea specialiştilor şi a opiniei publice cu privire la cauzele şi consecinţele fenomenului. Vom asigura asistenta copiilor din alte unitati de scolarizare in functie de locurile disponibile, asigurind transportul.