Timisoara

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro

Despre Nutrienți cu fondatorul celebrului termen Nutriționism

Despre Nutrienți cu fondatorul celebrului termen Nutriționism

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Apartine de
Lavinia Melania Bratu
Vizualizari
642

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

”Nutriționims”, un termen pe cât de bine primit, pe atât de controversat, fiind introdus de specialistul în domeniu, Gyorgy Scrinis, Associate Professor - Food Politics And Policy, University of Melbourne.

Popularizat de Michael Pollan în best-seller-ul său - „In Defense of Food: An Eater's Manifesto”, conceptul de nutriționism al lui Gyorgy Scrinis se referă la înțelegerea reductivă a substanțelor nutritive, ca indicatori cheie ai alimentelor sănătoase. Noua abordare domină știința nutriției, sfaturile alimentare și comercializarea alimentelor, toate învărtindu-se cumva în jurul nutrienților din alimente. G. Scrinis susține că această ideologie este una reducționistă, în multe cazuri a denaturat aprecierea noastră pentru calitatea alimentelor. Chiar și alimentele extrem de procesate pot fi percepute ca sănătoase, în funcție de conținutul de nutrienți „buni” sau „răi”.

Diferența dintre nutrienții naturali, din produse integrale este uriașă, incomparabilă cu informația nutrițională a alimenteleor produse industrial!

De exemplu, o apă îmbogățită cu vitamine și cu un anume gust, mulți vor avea impresia că este benefică prin aceste plusuri de vitamine și minerale. În fapt, hidratarea cu un astfel de produs nu se mai produce, schimbarea tensiunii superficiale face ca acest produs să se transforme într-un aliment, din care sperăm asimilarea a cel mult 20% din mineralele și vitaminele prezente în conținut. Însă, nu este sigur acest proces de asimilare, atenție! Cât despre aportul de nutrienți din produs, este depășit de valoarea aditivilor prezenți, echilibrul dintre bun sau rău fiind destabilizat, rezultatul este: ”un produs deloc indicat, chiar așa plin de nutrienți adăugați!”

Cercetând lupta dintre dietele cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut scăzut de carbohidrați și dorința pierderiii în greutate, precum și promovarea strategică a industriei alimentare sau a alimentelor îmbunătățite din punct de vedere nutrițional, G. Scrinis dezvăluie factorii științifici, sociali și economici care determină fascinația noastră modernă pentru nutriție.

G. Scrinis dezvoltă un cadru și o terminologie originală pentru analiza caracteristicilor și consecințelor nutriționismului de la sfârșitul secolului XX. El începe cu epoca cuantificării, în care s-a conturat ideea de nutrienți protectori, reducționismul caloric și efectele curative ale vitaminelor. Urmărește epoca nutriționismului bun și rău, care a stabilit orientări dietetice nutricentrice și a definit parametrii nutrienților nesănătoși. Concluzionează cu epoca noastră actuală de nutriționism funcțional, în care accentul s-a orientat către nutrienți vizați, alimente superioare și diete optime.

Cercetările lui Scrinis subliniază rolul critic al științei nutriției și al sfaturilor dietetice în formarea relației noastre cu alimentele și corpul nostru, în creșterea anxietăților noastre nutriționale. El arată și modul în care nutriționalismul a aliniat cerințele și nevoile percepute ale consumatorilor la interesele comerciale ale producătorilor și corporațiilor alimentare.

G. Scrinis oferă, de asemenea, o paradigmă alternativă pentru evaluarea sănătății alimentelor - paradigma calității produselor alimentare - care privilegiează producția și procesarea alimentelor, calitatea, cunoștințele cultural - tradiționale și experiența senzual-practică și promovează forme mai puțin reductive de cercetare în nutriție și sfaturi alimentare.

Întrebat într-un interviu care sunt alegerile sale nutriționale, acesta a răspuns intrigant de simplu:

”aleg produse integrale, cât mai simple: linte, măsline, ulei de măsline, cereale integrale, mazăre, afine și multe frunze verzi. Nu mănânc nimic complicat și cât mai puțin procesat industrial…”

Bibliografie: cup.columbia.edu/book/nutritionism/9780231156578

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii