Timisoara

Elemente definitorii ale unei case de lemn ecologice

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 4 ani si 4 luni
Vizualizari
739

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

BUCOVINA ECO-CONSTRUCT, construcţii case din lemn la cheie construieste de peste doua decenii, folosind lemnul drept materie prima si o tehnologie superioara, pentru a obtine case destinate mai multor generatii, urmand astfel traditia Bucovinei.

Conform acestei traditii care respecta mediul si iubeste natura, o casa de lemn ecologica este aidoma unui ecosistem natural, definit printr-o interconexiune a tuturor elementelor.

Unul dintre elementele ecosistemului prezentat mai sus este faptul ca in cazul unei case de lemn ecologice nu este nevoie de o fundatie adancaasa cum se intampla in cazul constructiilor clasice din zidarie, deoarece o astfel de casa intra in categoria constructiilor usoare. Prin aceasta, afectarea mediului este considerabil redusa, ceea ce constituie o dovada de grija si respect pentru natura. Trebuie sa subliniem ca rezistenta peretilor in caz de seism nu este diminuata si acesta este un argument consistent in cazul zonelor seismice din Romania.

Un aspect extrem de atragator in cazul unei decizii pentru constructia unei case de lemn ecologice este ritmul extrem de rapid cu care se ridica o astfel de casa. Sa amintim faptul ca elementele de structura sunt pregatite, indiferent de vremea de afara, in cadrul unor ateliere unde se folosesc utilaje de mare precizie pentru prelucrarea lemnului. Ulterior, aceste elemente prefabricate sunt montate rapid pe fundatia gata pregatita.

Poate acest argument nu are nimic special pentru a se insista asupra lui. Valoarea sa creste in mod impresionant atunci cand il comparam cu timpul de constructie in cazul caselor din zidarie clasica, unde timpul de asteptare pentru uscarea betonului este de aproximativ 1 an, fara a mai lua in calcul si alte elemente. Comparativ, o casa de lemn poate deveni locuibila dupa numai 3-4 luni, acestea incluzand si finisarile la cheie.

Daca la aceasta se mai adauga si o amplasare inteleapta care sa urmareasca valorificarea la maxim a luminii naturale, atunci putem vorbi de o constructie ecologica, eficienta, sanatoasa, in acord cu natura.

Sa mai adaugam faptul ca in cazul unei case de lemn ecologice, montarea instalatiilor se poate face in pereti si se poate modifica relativ usor. La fel de permisiva este si modificarea ulterioara a planului in cazul unor extensii de suprafata, respectiv adaugarea unei camere, a unei verande sau terase.

Desi casele de lemn au fost specifice pentru zona de munte deoarece materia prima, lemnul, se afla in imediata apropiere, ulterior acestea au devenit o prima optiune pentru cei care isi doreau o casa de vacanta, a carei constructie sa nu dureze cativa ani. Datorita mai multor elemente, printre care durata de constructie foarte redusa si costurile sunt mult mai accesibile. In aceasta conjunctura favorabila viitorilor proprietari, casele de lemn ecologice au castigat teren in fata celor de zidarie. Treptat, casa de lemn nu a mai fost o investitie numai pentru a fi locuita temporar, ci a devenit un proiect de locuinta permanenta.

In acest caz, proiectul unei case de lemn ecologice trebuie sa cuprinda un segment destinat conceperii unei termoizolatii potrivita cu temperaturile extreme din timpul iernii. Acest aspect nu constituie o piedica pentru constructori si nu i-a descurajat nici pe proprietari, deoarece piata materialelor de constructii ofera nenumarate solutii ecologice de placari termice.