Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996. https://www.brol.ro
Pentru obtinerea unui certificat energetic, administratorul sau proprietarului unui imobil trebuie sa se adreseze unui auditor energetic. In baza atestatului eliberat de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, acest specialist are dreptul sa realizeze un raport de audit energetic pentru cladiri (ori parti de cladire), si sa intocmeasca un certificat energetic. Auditorul poate sa isi desfasoare activitatea atat ca angajat de catre o persoana juridica, cat si ca persoana fizica autorizata.
Solicitarea serviciilor
Solicitantul se va adresa unui auditor energetic atestat si va incheia cu acesta un contract de prestari de servicii. Numarul de specialisti disponibili variaza de la oras la oras - de exemplu, pentru a obtine un certificat energetic in Timisoara, proprietarul poate alege dintr-un numar de peste 50 de auditori, in timp ce in Vaslui sunt doar 5. Proprietarul trebuie sa aiba si sa puna la dispozitie auditorului energetic atat planurile cladirii ori apartamentului respectiv - din Fisa de cadastru OCPI ori din contractul de vanzare-cumparare - cat si diverse informatii care tin de istoricul acelei cladiri, inclusiv modificarile de functiune, de spatiu si reparatiile efectuate.
Pregatirea actelor
Auditorul energetic trebuie sa puna la dosar urmatoarele documente:
un plan general de incadrare in zona al imobilului;
planurile de arhitectura;
releveu apartament;
planurile cu sectiuni longitudinale si transversale;
detalii constructive;
planurile pentru instalatii de incalzire si de apa calda menajera;
fisa tehnica pentru centrala termica, calorifere si tamplaria termoizolanta, in cazul in care acestea au inlocuit de curand dotarile originale ale cladirii;
facturi de energie termica, apa calda si rece, si de combustibil pentru centrala termica a imobilului (daca e cazul).
Colectarea informatiilor necesare si efectuarea calculelor
Pentru a intocmi un certificat de performanta energetica, de obicei sunt necesare cel putin 24-48 de ore daca este vorba de un apartament, insa pentru o casa acest timp fi mai mare, intrucat se impun evaluari suplimentare. In functie documentele pe care proprietarul le poate pune la dispozitia specialistului auditor, timpul de realizare poate sa fie mai mare ori mai mic, astfel incat se poate negocia si tariful. In cazul in care proprietarul nu detine toate documentele, expertul auditor poate sa completeze, contra cost, dosarul cu actele necesare.
In conformitate cu Organizatia Profesionala a Specialistilor in Energetica Cladirilor, un apartament cu consum energetic mai scazut va fi mai cautat datorita costurilor sale mai mici la intretinere. Cand creste cererea pentru un apartament cu consum energetic mai mic, s-ar putea inregistra o majorare usoara a chiriei pentru acest tip de apartament, insa si o reducere a nivelului chiriei la apartamentele care au niste consumuri energetice mai mari, ce ar trebui ca sa compenseze in acest fel cheltuielile suplimentare.
Eliberarea documentelor
Intocmirea certificatului inseamna:
evaluarea efectiva a performantei energetice a imobilului in conditii standard de utilizare, in baza caracteristicilor concrete ale sistemului imobilului si instalatiile aferente;
incadrarea in clasele de performanta energetica si de mediu ale cladirii;
notarea din punct de vedere energetic a imobilului;
eliberarea documentului si a recomandarilor cu privire la posibilitatile de ridicare a eficientei cladirii in utilizarea energiei.
Certificatul energetic urma sa devina obligatoriu inca de la inceputul anului 2011, insa acest lucru a fost amanat de cateva ori, cand notarii au insistat ca aceasta masura va mari pretul pentru casele vechi cu circa 6 - 12% , ceea ca va duce la scaderea numarului de tranzactii; de asemenea, guvernantii au considerat ca procedurile aplicarii noului sistem erau insuficient de clare, iar numarul auditorilor energetici era nesatisfacator.