Timisoara

Împrejmuirea curții: 4 idei și sfaturi inteligente

Împrejmuirea curții: 4 idei și sfaturi inteligente

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
251

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Orice lucrare de amenajare a unei curți începe cu delimitarea perimetrului și se încheie cu construirea gardului, care reprezintă soluția definitivă de împrejmuire. Împrejmuirea curții în timpul lucrărilor de construcție și amenajare este mai puțin importantă, având doar scopul de a marca limitele proprietății, însă lucrurile se schimbă radical atunci când vine vorba de construirea gardului. Pentru a înțelege mai bine asta, ți-am pregătit câteva idei și sfaturi utile.

Nu construi gardul înainte de a termina toate lucrările

Dacă îți construiești o casă de la zero sau te-ai decis să-ți reamenajezi complet curtea, construcția gardului este bine să o lași la urmă. Cum spuneam și în introducerea acestui material, este suficient să găsești o soluție pentru împrejmuirea provizoria a proprietății, apoi să te concentrezi pe lucrările pe care le ai de făcut la casă și în curte. Dacă vei începe cu construcția gardului există riscul ca acesta să se murdărească sau să fie deteriorat accidental pe timpul celorlalte lucrări. Gândește-te că va fi un du-te-vino pe la porți, vei căra materiale, vei avea nevoie de spațiu larg de acces, iar în aceste condiții îți va părea rău că te-ai grăbit să începi cu gardul.

Cele trei roluri esențiale ale unui gard


Atunci când te apuci de construcția gardului, trebuie să ții cont de faptul că acesta trebuie să îndeplinească trei funcții importante. Prima dintre ele este acea de a delimita perimetrul curții, așa că trebuie să respecți strict limitele proprietății având grijă ca gardul să nu fie nici mai lung nici mai scurt.

Al doilea rol important al unui gard este cel de protecție, trebuind să se constituie într-un obstacol greu de trecut de către eventualii intruși. Ultimul, dar nu cel mai puțin important detaliu, este legat de aspectul estetic, dat fiind faptul că gardul este primul element care se înfățișează privirii vizitatorilor sau trecătorilor. Indiferent de materialul ales și de designul ales, gardul trebuie să arate bine și să fie în ton cu stilul de amenajare a curții.

Căile de acces

Bineînțeles că un gard trebuie să permită și accesul în curte, iar pentru asta are nevoie de porți. Poarta principală se montează întotdeauna în partea din față a gardului, iar dacă proprietatea se întinde pe o suprafață mai întinsă, poate fi montată și una sau mai multe porți secundare, pe celelalte laturi ale gardului. În general, principala cale de acces este constituită din poarta mică, destinată proprietarilor și vizitatorilor, și poarta mare, pentru accesul mașinilor.

La montarea porților trebuie să ții cont și de componenta de siguranță, pentru că acestea constituie și principala cale de acces pentru musafirii nepoftiți. De aceea, la intrarea în curte este bine să montezi un interfon, iar pentru porțile mari, sistemele electrice pentru deschiderea porților de la Defence Shop reprezintă cea mai sigură soluție.

Materiale


Din acest punct de vedere, ai o serie de opțiuni din care poți alege în funcție de preferințe, necesități sau posibilități financiare. Iată care sunt cele mai des utilizate materiale pentru gard:

  • Lemnul – ieftin, ușor de montat, ușor de întreținut și ușor adaptabil pentru mai multe stiluri de amenajare.
  • Fierul forjat – impunător, rezistent, cu aspect estetic deosebit și foarte eficient împotriva intrușilor.
  • Betonul – masiv, rezistă zeci de ani fără a avea nevoie de reparații, poate fi construit într-o mare varietate de modele. Cele mai rezistente sunt gardurile turnate, însă nici cele din bolțari sau plăci de beton nu lasă de dorit.
  • Piatra naturală – adaptabilă la orice stil de design, rezistentă, ușor de procurat, arată foarte bine.

Acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont când vrei să-ți construiești un gard care să se potrivească perfect curții tale și să te facă să te simți în siguranță.

Sursa foto: unsplash.com/photos/uV-dSJ98q_U