Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro

Infecțiile mamare acute: Cauze și soluții pentru tratarea acestora

Infecțiile mamare acute: Cauze și soluții pentru tratarea acestora

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 2 ani si 4 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
404

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Mastita sau infecția mamară acută reprezintă inflamația țesutului mamar care asociază o infecție bacteriană. Femeile aflate în perioada alăptării sunt cele mai predispuse la infecții mamare acute, dar nu este exclus ca mastita să afecteze și femeile care nu alăptează. Un lucru esențial de reținut este că mastita nu se tratează în niciun caz acasă.

Doar medicul poate prescrie tratamentul adecvat, fiind necesare investigații medicale și un diagnostic corect. Lăsată netratată, mastita poate evolua către un abces mamar, care necesită drenaj chirurgical. Iată care sunt cauzele infecțiilor mamare acute și cum se tratează acestea.

Simptomele infecției mamare


Infecțiile mamare pot fi recunoscute prin următoarele semne și simptome:

  • Sensibilitate la nivelul sânilor
  • Inflamație la nivelul sânilor
  • Înroșire și căldură la nivelul pielii sânilor
  • Febră peste 38 grade Celsius
  • Senzație de arsură, disconfort sau durere constantă sau în timpul alăptării
  • Îngroșarea pielii de la nivelul sânilor
  • Formațiune sesizabilă la palpare

Apariția abcesului mamar, o complicație a mastitei, presupune dezvoltarea unei pungi de puroi la nivelul sânilor.

Cauzele infecției mamare


Infecțiile mamare acute pot apărea din mai multe cauze. De cele mai multe ori, infecția apare din cauza pătrunderii bacteriilor în țesutul mamar – bacterii din cavitatea orală a bebelușului sau din mediul înconjurător. Acest lucru se întâmplă din cauza rănilor sau crăpăturilor la nivelul mameloanelor, care reprezintă o poartă de intrare pentru bacterii. În plus, stagnarea laptelui asigură un substrat nutritiv pentru creșterea bacteriană.

Altă cauză a mastitei poate fi reprezentată de un blocaj la nivelul ductelor mamare. Ductele mamare reprezintă canalele de la nivelul sânului, prin care este transportat laptele matern. Blocajul poate apărea din cauza unei tehnici incorecte de alăptare sau purtării unui sutien prea compresiv.

Mastita apare mai frecvent în primele 3 luni după naștere, la femeile care alăptează. Totuși, poate apărea și la femei care nu alăptează sau la menopauză. Cu toate acestea, mastita apare foarte rar la femeile sănătoase. Femeile cu diabet zaharat, cu HIV/SIDA, imunodeficiențe sau alte afecțiuni cronice sunt mai predispuse la a dezvolta o infecție mamară.

Tratamentul infecției mamare

Tratamentul infecțiilor mamare este recomandat de medic, în urma investigațiilor. Medicul va efectua un examen clinic, care presupune examinarea sânilor. Acesta este de cele mai multe ori suficient pentru a pune diagnosticul. De asemenea, poate fi nevoie de recoltarea de lichid de la nivelul abcesului sau de lapte matern, pentru analiză în laborator. Analiza se efectuează cu scopul de a determina tipul de bacterie care a cauzat infecția și de a stabili tipul de antibiotic potrivit.

Dacă există dubii cu privire la leziunile mamare, medicul poate recomanda și alte investigații. Uneori, examinarea fizică nu poate stabili dacă este vorba de un abces sau de o tumoră. De asemenea, unele forme rare de cancer mamar pot fi confundate cu mastita. De aceea, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii de sân sau unei mamografii.

După ce diagnosticul a fost stabilit cu certitudine, medicul îți va prescrie un antibiotic, care se administrează de obicei 10 zile. Totuși, durata tratamentului variază de la o pacientă la alta. De asemenea, acesta îți poate recomanda un analgezic, pentru ameliorarea durerii.

Pentru reducerea inflamației și durerilor, se recomandă:

  • Aplicarea unei comprese calde la fiecare câteva ore
  • Masarea sânului de la exterior către mamelon, prin mișcări circulare
  • Purtarea unui bustiere care nu comprimă sânul
  • Odihnă suficientă
  • Consum ridicat de lichide
  • Alăptarea la fiecare 2 ore sau extragerea laptelui cu pompa de sân, pentru a preveni stagnarea laptelui.

În concluzie, infecțiile mamare acute necesită diagnostic și tratament prescris de medic. Dacă recunoști simptomele mastitei, adresează-te medicului cât mai repede.

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/stetoscop-ine-in-maini-medic-doctor-5234501/

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal - Aeroterme si convectoare, Aparate de aer conditionat, Boilere, Calorifere, Cazane, Centrale termice, Panouri radiante, Panouri solare, Pompe de apă, hidrofoare, Pompe de caldura, Radiatoare, Sobe si seminee, Termostate, Tevi si robineti, Ventilatoare
https://euro-instal.ro