Timisoara

Intrebari la care trebuie sa stii raspunsul daca ai nevoie de un certificat energetic

Intrebari la care trebuie sa stii raspunsul daca ai nevoie de un certificat energetic

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Vizualizari
630

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Proprietarii unei locuinte, a unui spatiu de lucru sau a oricarei alte constructii trebuie sa aiba in vedere o serie de obligatii pe care este bine sa le indeplineasca. Plata unei asigurari care sa acopere eventualele dezastre, furturi si alte pagube, certificatul energetic si o multime de alte acte trebuie sa fie prezente in dosarul casei.

Unul dintre cele mai simple, dar totusi importante documente este certificatul de performanta energetica. Obligativitatea lui il face prezent la orice tranzactie imobiliara, insa putini sunt cei care stiu cu exactitate ce este si cu ce ajuta. O mare parte dintre oameni ar renunta la el daca nu ar fi obligatoriu, insa cu putina informare, oricine isi poate da seama ca este un document cu adevarat util.

Care sunt cele mai frecvente intrebari despre certificatul energetic?


1. Ce este certificatul energetic?

Certificatul de performanta energetica este (asa cum ii spune si numele) un document prin care este atestata performanta energetica a unei cladiri. Aceasta performanta poate sa fie notata cu litere de la A la G, unde A reprezinta cladirile eficiente energetic, cu consum redus de energie, iar G reprezinta cladirile cu eficienta energetica redusa. Pentru unele tranzactii imobiliare exista o serie de restrictii referitoare la acest grad de eficienta. Spre exemplu, in cazul in care se face o achizitie prin programul "Prima casa", cladirea trebuie sa fie incadrata in clasele A, B sau C.

2. Care este diferenta dintre un certificat energetic si un audit energetic?

Foarte multa lume confunda cele doua documente, care sunt asemanatoare ca scop, insa prezinta o multime de diferente. Auditul energetic este un studiu mai complex si poate sa fie realizat doar de catre auditori energetici atestati de gradul I. Auditul ofera inclusiv sfaturi referitoare la modul in care o cladire poate sa fie eficientizata pentru a consuma cat mai putina energie electrica.

3. Este scump certificatul energetic?

Nu! In necunostinta de cauza, multi proprietari cred ca achizitia unui asemenea act este foarte costisitoare. Din fericire, pretul este unul destul de mic. Un apartament de dimensiuni reduse, spre exemplu, nu va solicita o investitie prea mare (circa 200 lei) intr-un astfel de document. Pentru apartamentele cu 4 camere sau pentru case costul poate sa creasca, insa in general nu se va indeparta prea mult de 200 de lei.

4. Care este valabilitatea certificatului energetic?

Odata obtinut, certificatul energetic are o durata de valabilitate de 10 ani. In cazul in care se fac modernizari ale cladirii, cel mai probabil s-ar obtine o clasa de eficienta energetica mai buna, asadar, merita din plin emiterea unui nou document. Daca valabilitatea este de 10 ani, timpul mediu necesar pentru obtinerea certificatului este de doar 24 de ore.

5. Daca nu ar fi obligatoriu, ar merita investitia intr-un certificat energetic?

Da! Motivele sunt cat se poate de convingatoare. O astfel de certificare aduce avantaje atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator. Privit din perspectiva vanzatorului, certificatul de performanta energetica poate sa creasca pretul imobilului si sa ajute la vanzare. Privit din perspectiva cumparatorului, acest act este un element de siguranta care asigura o achizitie inteligenta si economica pe termen lung. De asemenea, un certificat energetic poate sa reprezinte un punct de plecare foarte bun pentru toti cei care doresc sa renoveze si sa anvelopeze cladiri, in conditiile in care ofera informatii relevante si evidentiaza punctele slabe ale cladirii.

Certificatul energetic nu este, asadar, doar un document birocratic, ci este un punct de plecare catre cladiri mai eficiente si tranzactii imobiliare corecte.