Timisoara

O generaţie de elită a Politehnicii timişorene, la 60 de ani de la absolvire

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 4 ani si 6 luni
Vizualizari
499

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

O generaţie de elită a Politehnicii timişorene, la 60 de ani de la absolvire

Orice şcoală se mândreşte cu absolvenţii săi, mai ales când aceştia ajung să aibă cariere remarcabile. Iar Universitatea Politehnica Timişoara a ajuns, în aproape un secol de existenţă, să dea o pleiadă de personalităţi care, pe lângă o carieră de excepţie, au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea zonei, a ţării şi chiar dincolo de hotarele acesteia.
Fără îndoială, generaţia care a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Politehnicii timişorene în 1958 a fost una strălucită. O generaţie cu 133 de studenţi admişi la facultate în 1953 şi 84 de absolvenţi cu diplome de inginer de electrificări, respectiv inginer elecromecanic, după 5 ani de studiu intens, cu profesori excepţionali între care Plauţius Andronescu, Toma Dordea, Corneliu Micloşi și Aurel Nanu. O generaţie despre care academicianul Toma Dordea spunea că a fost una dintre cele mai bune promoţii ale sale. O generaţie care a dat numeroşi conducători de unităţi de producție, învățământ, cercetare – dezvoltare și de administraţie, opt doctori în ştiinţe, numeroşi experţi pe plan naţional şi internaţional şi, nu în ultimul rând, un Doctor Honoris Causa al UPT şi al UVT (Peter Freund) și un rector al Politehnicii (Alexandru Nichici).
O generaţie care a prins războiul, instaurarea dictaturii comuniste, revolta din 1956, Revoluţia din 1989, care a desfășurat activități de inginerie atât în Romînia, cât și în Canada, S.U.A., Franța, Elveția și Germania. Această generație se reuneşte în aceste zile la Alma Mater pentru a sărbători 60 de ani de la absolvirea facultăţii.
Programul aniversar începe în 25 mai, la ora 11:00, în Sala Polivalentă a Bibliotecii Centrale a Universităţii Politehnica Timişoara, cu o adunarea festivă intitulată „60 de ani de la absolvirea Facultăţii de Electrotehnică din Timişoara", din program fiind nelipsite tradiţionalul Gaudeamus Igitur, apelul sărbătoriţilor, cuvintele de salut ale rectorului UPT, Viorel-Aurel Şerban, ale preşedintelui Fundaţiei Politehnica, Ivan Bogdanov, dar şi un moment de reculegere în memoria celor dispăruţi. Urmate, bineînţeles, de luările de cuvânt şi schimburile de opinii ale absolvenţilor promoţiei Electro 1958. Cu acest prilej, Nicolae Muntean, referent oficial, va prezenta volumul omagial „Drumuri în viaţă", editat de Alexandru Nichici și Editura Politehnica, o adevărată frescă a celor trăite de absolvenţii acelei generaţii, din perioada studenţiei şi până în prezent.
Sâmbătă, 26 mai, de la ora 10:00, în frumoasa Sală a Senatului Universităţii Politehnica Timișoara, din clădirea Rectoratului, este prevăzută o dezbatere publică, moderată de Marius Popa, între foști și actuali studenți și absolvenți ai Politehnicii având ca tematică „Un arc peste timp: Mai există rețete ale succesului? Mai există modele de viață în orașul cu cea mai mare viteză a internetului? Cine învață mai nou pe cine?”
Programul aniversar mai cuprinde vizitarea Timişoarei, dar şi o excursie la Băile Herculane şi împrejurimile acesteia.