Timisoara

Opera cersetorilor

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 2 ani si 4 luni
Apartine de
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely
Vizualizari
926

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 24 februarie 201619:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

În aplauzele publicului, corupția prinde glas de cerșetor

Spectacolul este o adaptare a satirei sociale scrise de John Gay în 1728 pentru a oglindi viața cerșetorilor, a prostituatelor și a celor ce profită de pe urma lor, a valorilor care ghidează dintotdeauna întreaga societate.

„John Gay a scris Opera cerşetorilor în 1728 după Revoluţia burgheză din Anglia, care a dus la o stratificare însemnată a societăţii, în oameni foarte bogaţi şi foarte săraci. A fost o critică la adresa guvernului condus de Robert Walpole, care era sinonimul corupţiei. Ceea ce este important şi face din acest text o capodoperă este că Gay a reuşit să arate legătura dintre politica la nivel înalt, bancheri, criminali, poliţişti care lucrează în acelaşi sistem cu scopul de a distruge şi a sărăci omul simplu.

Două sute de ani mai târziu, în 1928 Bertold Brecht a scris versiunea sa, care a devenit mai cunoscută decât originalul, deoarece a văzut în Germania acelor vremuri acelaşi sistem de înrobire a omului simplu, acelaşi mecanism în care politica este interconectată cu sistemul judiciar, poliţia, puterea, grupările criminale. Mă tem că noi, 100 de ani mai târziu, de fapt 300 de ani de la scrierea originalului, avem aceeaşi situaţie. Acest spectacol este o critică serioasă la adresa societăţii, şi nu mă gândesc la Serbia, România sau Ungaria, ci la ordinea lumii contemporane” dezvăluie regizorul.

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta