Timisoara

Parlamentul spune NU proiectului Rosia Montana Gold Corporation

Paisie Lugojanul, „povestit” la DNA de fostii angajati ai centrelor educationale

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
892

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România, cunoscut și sub numele de „legea specială”, a fost respins de Camera Deputaților cu 301 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 3 „abțineri”. Votul de azi marchează respingerea definitivă a proiectului de lege inițiat de Guvernul României, proiect ce a fost trimis spre dezbatere Parlamentului în septembrie 2013. Astfel, ultima încercare a Gabriel Resources de a-și vedea proiectul aprobat se încheie cu un nou eșec.

În toamna anului trecut, zeci de mii de cetățeni au manifestat în stradă, săptămână de săptămână, cerând Guvernului retragerea legii, demiterea celor patru iniţiatori, interzicearea prin lege a utilizării cianurilor în industria minieră și deblocarea procedurilor de includere a Roșiei Montane pe lista UNESCO. Datorită presiunii cetățenești exercitată prin audiențe, monitorizarea atentă a activității parlamentare și demonstrații pașnice deopotrivă, sprijinul politic acordat inițial proiectului de lege a fost treptat redus în discursul public. Mai mult, în noiembrie 2013, comisia specială parlamentară creată a propus respingerea proiectului de lege.

Proiectul de lege Pl-x 520/2013 a reprezentat cea mai importantă tentativă de schimbare a legislației ce ar fi favorizat nelegitim compania ce dorește să exploateze prin cianurare zăcământul de la Roșia Montană. Numeroasele sale prevederi ar fi exceptat compania de la obținerea avizelor necesare. Acestea s-ar fi bazat pe acte administrative anulate de justiţia română în ultimii 15 ani. În decembrie 2013, printr-un alt proiect de lege Guvernul a încercat modificarea abuzivă a Legii Minelor, tot în favoarea industriei miniere. Procedurile neconstituționale de expropriere, obligația autorităților de a emite avize, derogări de la legea monumentelor istorice, de la legea monumentelor naturale, de la directiva europeană privind apele, toate acestea au fost denunțate de societatea civilă. Prin urmare acest proiect a fost respins pe 10 decembrie de către Camera Deputaților, demonstrând că societatea civilă din România are forța de a se mobiliza în timp record și de a reacționa.

Strategia industriei miniere de schimbare a legislației în vigoare a eșuat. Cu toate acestea, diverși reprezentanți ai Guvernului Ponta amintesc periodic de necesitatea unei noi legi cadru în minerit. Noi proiecte de modificare a legislației miniere sunt inițiate, adoptarea lor vizând de această dată și proiecte precum cele de la Certej, Rovina sau Baia Mare. Chiar dacă prin votul de astăzi democrația în România a avut de câștigat, lupta pentru dreptul comunităților la dezvoltare durabilă e departe de a fi obținut.

„Roșia Montană nu e total salvată prin votul de astăzi, însă lupta noastră este mult mai aproape de a fi câștigată. Acest lucru se datorează oamenilor liberi, cu conștiință, care au inundat străzile în toamna trecută. Este clar că nouă ne aparține viitorul acestei țări și că noi suntem cei ce putem influența, democratic și decisiv, modul în care vrem să fie condusă România. În ceea ce privește lupta campaniei Salvați Roșia Montană, aceasta va continua și nu vom renunța sau obosi până când nu vom vedea realizate revendicările din toamnă. Interzicerea cianurii, includerea în Unesco și dezvoltarea durabilă a Roșiei Montane – acestea ar reprezenta adevărata victorie pentru societatea românească”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.