Timisoara

Salariul mediu brut in 2022

Salariul mediu brut in 2022

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Apartine de
Bossnet
Vizualizari
584

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Salariul mediu este un indicator important din punct de vedere economic si este calculat de catre Institutul National de Statistica (INS).

Acesta reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin, si numarul mediu de salariati. Acest indice conteaza nu doar pentru ca reflecta nivelul castigurilor romanilor, ci si pentru ca salariul mediu este luat in considerare in calculul anumitor indemnizatii si ajutoare financiare oferite de stat in situatii speciale. Pandemia a provocat a crestere majora a numarului de persoane care se afla in somaj tehnic, iar aceasta este una dintre situatiile in care salariul mediu este relevant.

Cat este salariul mediu brut in 2022


In 2022, salariul mediu brut in Romania este de 6 095 de lei, echivalentul unui salariu mediu net de 3 565 de lei. Pentru a face propriul calcul intra pe calcul salariu net. In 2021, salariul mediu brut a fost de 5 380 de lei, mai mic decat in 2020, cand acesta a fost de 5 429 de lei. Astfel, a fost prima data din 2010 si pana in prezent cand salariul mediu a scazut in loc sa creasca, insa acest lucru a fost cauzat de pandemia de coronavirus.

Indemnizatia de somaj si salariul mediu


Pe parcursul starii de urgenta, cei care au ramas fara loc de munca din cauza pandemiei din initiativa angajatorului primesc o indemnizatie de somaj in valoare de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Aceasta indemnizatie nu poate depasi, insa, 75% din salariul mediu brut, ceea ce inseamna ca nu poate fi mai mare de 4 571 de lei brut.

Din aceasta suma, doar 2 674 de lei ii revin in mana unei persoane aflate in somaj, deoarece, din totalul de 4 571 de lei, se scad taxele si impozitele datorate statului, si anume impozitul pe venit, contributia la sanatate si contributia la pensii. Deoarece salariul mediu brut a crescut in 2022, si indemnizatia de somaj este, deci, mai mare decat cea acordata in 2021.

Salariul mediu brut este luat in calcul si pentru calculul ajutorului de deces, fiind un indicator de referinta pentru stabilirea cuantumului acestuia. Mai mult decat atat, in viitor, salariul mediu ar putea influenta inclusiv salariul minim pe economie din statele europene. Exista un proiect de lege pe masa Consiliului Europei care vizeaza o echilibrare a salariilor minime din Europa, prin stabilirea acestora la 50% din salariul mediu din fiecare stat.