Timisoara

Studentii basarabeni din Timisoara acuza Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni de neseriozitate si incompetenta

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 8 ani si 8 luni
Vizualizari
921

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara (OSB Timișoara) își exprimă public nemulțumiriea față de modul de gestiune netransparent și lipsit de coerență a acțiunilor proprii întreprinse de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni(DPRRP), structură a Ministerului Afacerilor Externe.

La sfârșitul lunii ianuarie DPRRP a dat startul unei sesiuni de finanțare a proiectelor destinate sprijinirii activității românilor de pretutindeni prin care dorea să încurajeze și să susțină proiectele organizate de diverse organizații care, prin activitățile lor, se adresează românilor din afara granițelor. Deși pe 7 aprilie a afișat lista finală a evaluării proiectelor depuse și a anunțat organizațiile cărora le-au fost aprobate proiectele, 3 săptămâni mai târziu DPRRP a afișat pe site-ul propriu un mesaj prin care anunța reluarea procesului de evaluare din cauza ”numărului mare de contestații și a reacției din partea societății civile și mass-mediei”, fără să precizeze numărul de contestații sau motivele sesizate de acestea care au dus la anularea rezultatelor evaluării inițiale. Ulterior, aproape la o lună după afișarea listei inițiale a proiectelor aprobate, a fost publicată pe site o nouă listă a proiectelor evaluate, existând diferențe majore între cele două liste.

Cu toate că a existat un ghid de finanțare care descria procesul de organizare și desfășurare a sesiunii de finanțare, acesta nu a fost respectat de DPRRP, a doua sesiune de evaluare fiind făcută după bunul plac al instituției publice și fără vreo acoperire metodologică. Deși ghidul prevedea inclusiv modalitatea de contestare a rezultatelor evaluării de către o organizație aplicantă, DPRRP a preferat să ignore propriile reguli stabilite pentru organizarea sesiunii de finanțare și să adauge unele noi, chiar în timpul desfășurării sesiunii de evaluare și la 3 săptămâni după afișarea unor așa-numite ”rezultate finale”.

Această neseriozitate și lipsă de coerență a DPRRP a pus multe organizații care se preocupă de starea românilor din afara graniției în situația în care, după ce au început demersurile pentru organizarea unor proiecte de care au fost înștiințați că au fost acceptate, să fie nevoite fie să renunțe la proiecte și să găsească surse alternative de finanțare care să acopere cheltuielile deja făcute.

De asemenea, OSB Timișoara acuză DPRRP și de lipsă de transparență în organizarea unor proiecte cum ar fi tabăra ”ARC” de la Sulina desfășurată în 2013 și adresată românilor din diaspora. Instituția a selectat discreționar reprezentanți ai unor organizații studențești de basarabeni din țară care să participe activ la proiect, fără existența unei metodologii, a unor criterii sau a unui apel public în acest sens.

”Ne pare rău că tocmai o instituție a statului care ar trebui să sprijine activitatea românilor de pretutindeni să ne pună atât de multe piedici în desfășurarea activității noastre prin lipsa de seriozitate și competență aratată în modul de organizare a unor acțiuni cum ar fi sesiunea de finanțare din acest an. Deși unul din proiectele noastre - proiect a cărui primă ediție a fost premiată ca „Cel mai bun proiect de tineret, secțiunea Sport” din județul Timiș, inițial a fost aprobat cu 49 de puncte, se pare că a doua echipă de evaluare a considerat că acesta trebuie respins, acordându-i doar cu 13 puncte, fapt ce ne-a pus în situația de a fi nevoiți să găsim soluții care să ne scoată din imposibilitatea de mai a plăti demersurile pe care le-am făcut inițial pentru realizarea acestui proiect care fusese acceptat. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții DPRRP, însă răspunsul lor a fost că nu pot să mai accepte contestații după a doua evaluare. Ne-am adresat și Prim-Ministrului și Ministrului Afacerilor Externe prin intermediul unui memoriu, însă nu am primit niciun răspuns de la aceștia. Sperăm ca pe viitor să vedem mai multă responsabilitate din partea instituțiilor statului în gestionarea unor astfel de acțiuni care ar trebui să aducă un plus valoare României ” – Radu Pascaru, președinte OSB Timișoara