Timisoara

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com

Studentii reactioneaza impotriva universitatilor copy-paste si a imposturii academice

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 8 ani si 4 luni
Vizualizari
931

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Studenții reacționează împotriva universităților copy-paste și a imposturii academice

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România(ANOSR) a dezbătut și adoptat în cadrul Adunării Generale desfășurate la Timișoara, în perioada 7 – 10 ianuarie 2016, împreună cu liderii studenților din întreaga țară, un studiu prin care condamnă vehementfenomenul de plagiat tot mai des întâlnit în sistemul educațional românesc, precum și încălcările tot mai grave și mai dese referitoare la etica și integritatea academică, apărute în acest sistem.
Studiul, intitulat Universitățile „copy-paste”: fenomenul plagiatului și impostura academică în învățământul superior românesc – perspectiva studenților, prezintă atât o radiografie la nivel european a modului în care plagiatul este abordat de statele din Uniunea Europeană, precum și o amănunțită analiză a cazurilor de impostură academică din România și a cadrului legal național care guvernează acest domeniu. În final, exprimând îngrijorarea studenților pentru modul în care vor fi percepuți la nivel extern absolvenții unui sistem de învățământ grav afectat de cazuri de corupție, studiul prezintă și concluziile și soluțiile pe care aceștia le propun în vederea ameliorării acestei probleme în țara noastră.
Numeroasele scandaluri de plagiat,și mai ales cele care au avut ca principali actori persoane cu funcții foarte înalte în administrația publică, au deteriorat percepția externă asupra învățământului superior românesc, generând prejudicii de imagine greu de estimat. Confruntate și cu alte probleme sistemice grave, precum subfinanțarea, universitățile, comisiile și consiliile care răspund de gestionarea actelor de plagiat și de impostură academică au eșuat în realizarea acestui deziderat, dovedind că nu există înrădăcinat în sistem, dincolo de legislația națională în domeniu, un spirit real al excelenței și corectitudinii academice.
Mai mult decât atât, tabloul imposturii academice a fost completat recent de știrile despre profesorii universitaride la un număr considerabil de universități de stat și particulare din România care au girat cu prestigiul lor, și, indirect al universității în care își desfășoară activitatea, lucrările științifice ale unor deținuți care, de cele mai multe ori, au o calitate mai mult decât îndoielnică și nu au nimic în comun cu cercetarea științifică reală.
Din păcate, lipsa unor măsuri de prevenție a cazurilor de furt intelectual și lipsa unei formări a elevilor și studenților în spiritul eticii și integrității academice, îi face pe aceștia să nu găsească nici repere morale drept modele și nici să își înceapă parcursul educațional pe o bază solidă formată din valori etice, ajungându-se de multe ori în situații în care inclusiv beneficiarii educației recurg la astfel de practici.
Situația în care se află în prezent sistemul educațional românesc, în special din punct de vedere al imaginii pe care și-a creat-o, este mai mult decât îngrijorătoare și alarmantă. Studenții consideră că învățământul românesc trebuie să intre de urgență într-un program de recredibilizare prin care să îmbrățișeze din nou valorile academice fundamentale, printr-o serie de măsuri ferme și coerente care să fie puse în practică imediat atât de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, cât și de universități.
Astfel, ANOSR propune monitorizarea și evaluarea școlilor doctorale, rediscutarea Codului studiilor universitare de doctorat, precum și înăsprirea procesului de abilitare a cadrelor didactice, respectiv introducerea unei evaluări periodice a coordonatorilor de doctorat.
De asemenea, ne dorim introducerea unor sancțiuni extrem de dure pentru abaterile privind integritatea academică, atât asupra celor vinovați, cât și asupra instituțiilor care permit aceste practici. În plus, solicităm o transparentizare și o îmbunătățire considerabilă a activității comisiilor cu prerogative în domeniul eticii și integrității academice (CNECSDTI, CNATDCU și CEMU), precum și dezvoltarea și implementarea unor mecanisme instituționale de prevenire și combatere a plagiatului prin intermediul unor programe educaționale.
Considerăm importantă implementarea unei platforme online care să cuprindă toate informațiile referitoare la școlile doctorale, dar care să cuprindă în viitor și toate lucrările de licență, masterat și doctorat ale studenților din România, și care să fie disponibile în mod gratuit. Nu în ultimul rând, este important ca în perioada imediat următoare să se suspende prevederea legală care permite deținuților să își scurteze pedepsele în schimbul redactării unor presupuse lucrări științifice.
Considerăm că s-a ajuns mult prea departe cu impostura academică în România. Ne dorim să fim mândri că am studiat în România, nu să ne fie jenă că același sistem de educație pe care l-am finalizat noi, cu bună credință, a produs și o mulțime de furturi și falsuri. De aceea am formulat o listă de propuneri explicite care să fie implementate de urgență pentru a salva sistemul educațional românesc din actuala situație. Sperăm să găsim deschidere din partea MENCȘ și a universităților și să vedem mult mai multă responsabilitate din partea acestor instituții, măcar acum. Iar, dincolo de introducerea unor sancțiuni extrem de dure pentru astfel de situații și de armonizarea prevederilor legislative, dorim să insistăm foarte mult pe crearea unui sistem de educare a eticii și integrității. Credem că aceasta este singura cale pentru a asigura un viitor curat al sistemului educațional românesc.”Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR

Reamintim că încă de la începutul acestui an universitar, prin campania Vrem universități curate și bine finanțate!, ANOSR sublinia faptul că studenții din România își doresc să învețe în universități curate – în carefaptele de corupție să nu-și găsească locul și unde termenii de „plagiat” și „șpagă” să nu fie tolerați”, că e nevoie de o mai mare preocupare a instituțiilor din domeniul educației pentru a combate și sancționa fenomenul plagiatului”, că „furtul intelectual nu trebuie tolerat niciun moment, iar cei care comit astfel de fapte trebuie sancționați deosebit de aspru și excluși imediat din comunitățile universitare”, precum și că „pentru combaterea actelor de corupție din universități este necesară și derularea unor campanii eficiente de prevenire și informare a tuturor actorilor din sistem, precum și de o implicare și o cooperare mai intensă între instituțiile centrale și locale din domeniul educațional”.

Anunt Diamant Medissa Vita

Medissa Vita Timisoara - Biorezonanta - Nutritie - Aromaterapie - Terapia cu plante - Cristaloterapie - Bioenergoterapie - Terapia Bowen - Terapii Access - Theta Healing - Cromoterapie - Remedii florale Bach - Terapia vibrationala Rife - Oncoterapie

https://nutritie-biorezonanta.ro