Timisoara

Tehnica la cote inalte in Universitatea Politehnica Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 8 ani si 5 luni
Vizualizari
895

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Universitatea Politehnica Timișoara și Fundația Politehnica au plăcerea să anunțe o suită de evenimente academice de excepție pentru comunitatea academică în această săptămână, cu participarea unor mari personalități care, fiecare în felul său, a marcat legătura dintre învățământul politehnic timișorean și arena mondială a învățământului și cercetării: prof. univ. dr. hab. ing. Peter George Oliver Freund (SUA) și prof. univ. dr. hab. ing. Hans-Joerg Bullinger (Germania).

Profesorul Peter G.O. Freund - timișorean, politehnist, fizician și scriitor

Născut la Timișoara, absolvent al liceului C.D. Loga și al Universității Politehnica (la acea vreme – Institutul Politehnic), dl. Peter George Oliver Freund s-a distins în domeniul fizicii teoretice prin cercetările și descrierile fenomenelor fizice în spații cu mai multe dimensiuni, în contextul mai larg al unificării câmpurilor fizice, ajungând la o serie de rezultate de pionierat în domeniul supersimetriilor, respectiv a teoriei corzilor sau a stringurilor (adică a particulelor elementare privite nu ca obiecte punctiforme, ci ca obiecte extinse în spațiu - stringuri). În cadrul teoriei stringurilor a propus o ipoteză, ulterior numită ipoteza Freund-Harari, a cărei valabilitate în fizica hadronilor a fost verificată în multe experiențe. Activității de cercetător și profesor (în prezent – profesor emerit la Universitatea din Chicago), dl. Peter G.O. Freund îi adaugă și o carieră de scriitor.

Cu prilejul acestei vizite în orașul natal, dl. prof. univ. dr. hab. ing. Peter G.O. Freund susține, miercuri, 15 octombrie, cu începere de la ora 17:00, în Aula Academiei Române, filiala Timișoara (Bd. Mihai Viteazu nr. 24) conferințaFizica de azi şi de mâine”.
Joi, 16 octombrie, cu începere de la ora 16:00, Universitatea Politehnica organizează ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Domnului Profesor Emerit
Peter G. O. Freund, în Sala Mare a Senatului UPT.

Profesorul Hans-Joerg Bullinger - nou membru de onoare și emerit al Fundației Politehnica

Vineri, 17 octombrie, în Sala Senatului UPT, cu începere de la ora 10:00, va avea loc ceremonia de decernare a titlurilor de membru de onoare și profesor emerit d-lui prof. univ. dr. hab. ing. Hans-Joerg Bullinger, preşedintele Societăţii Fraunhofer pentru Cercetare Aplicativă din Germania (2002-2013).

Societatea Fraunhofer este cea mai mare instituţie de cercetare aplicativă din Europa, cu cele 57 de institute, centre, unităţi şi oficii în Germania şi 26 în alte ţări din Europa, America şi Asia, având aproximativ 12.000 de angajaţi. Colaborarea dintre Societatea Fraunhofer și Politehnica a deschis pentru multe generații de studenți timișoreni de toate nivelurile (licență, masterat, doctorat) posibilitatea de practică, documentare și cercetare de vârf în Germania, a facilitat realizarea unor importante proiecte comune de cercetare și a stimulat implicarea Fraunhofer în proiecte în beneficiul comunității timișorene și bănățene, care să susțină modernizarea administrației locale după cele mai bune standarde de management public din Europa. Mare parte dintre realizări s-au datorat implicării personale a d-lui prof. univ. dr. hab. ing. Hans-Joerg Bullinger, căruia Universitatea Politehnica i-a decernat, în 2004, în semn de recunoaștere a activității sale, titlul de Doctor Honoris Causa.