Timisoara

Un nou Cod Civil, in concordanta cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite privind dizabilitatea

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 7 luni si 1 saptamana
Vizualizari
748

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Fundaţia „Pentru Voi” a continuat campania de advocacy pentru modificarea prevederilor noului Cod Civil referitoare la punerea sub interdicţie a persoanelor cu dizabilitati intelectuale, campanie inceputa in luna iulie a anului trecut, cu organizarea celei de-a doua mese rotunde in data de 26.02.2015, la Arad, în cadrul căreia s-a realizat un inventar al problemelor ridicate de aplicarea practică a actualelor prevederi legale referitoare la capacitatea de exerciţiu, punerea sub interdicţie şi exercitarea tutelei.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Sunt adult: Trăiesc independent!”, proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Fundaţia va elabora o propunere privind modificarea actualelor dispoziţii din Codul civil referitoare la ocrotirea persoanei majore prin punerea sa sub interdicţie judecătorească şi punerea lor în concordanţă cu Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, ratificată de România prin Legea nr. 221/2010, care instituie obligaţia statelor părţi de a garanta recunoaşterea capacităţii juridice a persoanelor cu dizabilităţi.

La eveniment au participat reprezentanţi ai DGASPC Arad, ai Autorităţii Tutelare de la Primăria Arad, ai Primariei Ineu, ai Judecatoriei Arad, precum şi a organizatiilor neguvernamentale din judeţul Arad, care au prezentat numeroase cazuri din activitatea lor curentă. Au fost analizate dificultăţile întâmpinate în practică în aplicarea tutelei şi a curatelei, precum şi necesitatea introducerii în legislaţie a unei noţiuni noi, a capacităţii de exerciţiu parţial restrânse, care să asigure protecţia persoanelor cu dizabiliţăţi, fără a le îngrădi drepturile civile.

„Fundaţia Pentru Voi continuă demersurile în vederea modificării Codului Civil în concordanţă cu prevederile Convenţiei ONU privind dizabilitatea. Pentru elaborarea unei propuneri viabile de modificare a legislaţiei, ne propunem să ne întâlnim cu cât mai mulţi reprezentanţi ai ONGurilor, ai autorităţilor tutelare şi ai autorităţilor publice locale. La întâlnirile de până acum s-au constatat : lipsa unor ghiduri de bună practică în domeniul exercitării tutelei, lipsa unor practici unitare la nivel naţional, precum şi nevoia de a schimba experienţă cu alte autorităţi. Demersul nostru este primul în acest sens şi ne bucurăm că Fundaţia Pentru Voi este şi în acest domeniu deschizător de drumuri. ”, a declarat Laila Onu, Directorul Executiv al fundaţiei.