Timisoara

Universitatea Politehnica Timiaoara se implica in prevenirea somajului in randul tinerilor

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 7 ani si 11 luni
Vizualizari
662

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Universitatea Politehnica Timișoara se implică în prevenirea șomajului în rândul tinerilor

Universitatea Politehnica Timișoara adoptă o atitudine proactivă față de problema șomajului în rândul tinerilor, prin valorificarea componentei practice în activitatea academică. Astfel, UPToferă studenților posibilitatea de a face stagii de practică la zeci de potențiali angajatori din regiune și nu numai.
În decursul anului universitar 2013-2014,studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara și 129 de studenți de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița au beneficiat de stagii de practică la companii cu profil ocupațional similar cu cel educațional al studenților. Aceste stagii s-au derulat prin proiectul PRACTICOR ® EURO-REGIO („Parteneriat regional şi euro-regional pentru tranziţia spre piaţa muncii prin consiliere pentru carieră şi stagii de practică la angajator –PRACTICOR ® EURO-REGIO”, contract nr. POSDRU/161/2.1/G/132889, cod SMIS: 51563, finanţat de FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritară 2: Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii, domeniul major de intervenţie 2.1: „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”), care își propune să ia măsuri pentru a contribui la reducerea şomajului în rândul tinerilor şi a-i face mai puţin vulnerabili faţă de instabilitatea pieţei muncii, în parte, şi a sectorului economic în ansamblul său. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, începând cu 30 aprilie 2014.
Grupul ţintă al proiectului este format din 240 de studenţi selectați pentru stagii de practică și 360 de studenți care beneficiază de consiliere pentru carieră, dintre care 160 de la Universitatea Politehnica Timişoara şi 200 de la Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa.
După finalizarea stagiilor de practică, studenții sunt încurajați și sprijiniți să redacteze articole științifice pe tema abordată în timpul stagiilor de practică, articol ce se publică într-un buletin științific al studenților. Cele mai bune articole sunt premiate în cadrul unui concurs menit să încurajeze cercetarea și formarea deprinderilor de cercetare științifică la tineri.
Proiectul este implementat de Universitatea Politehnica Timişoara în parteneriat cu Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa, Universitatea din Szeged şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – ISPE Bucureşti.
Obiectivul general al proiectului constă în creşterea gradului de inserţie pe piaţa muncii a studenţilor şi dezvoltarea aptitudinilor de muncă prin participarea la programul de orientare şi consiliere profesională şi efectuarea stagiului de practică. Prin aceste programe, studenţii obţin competenţe legate de creativitate, drept de proprietate intelectuală, TIC, protecţia mediului, nivel actual al informaţiei, calităţii de muncă în echipă, de redactare, de exprimare tehnică şi redactare în limba română şi engleză, de opţiune pentru o alegere optimă funcţie de capacitate, etc.
Informaţii suplimentare pot fi obținute de pe site-ul proiectului http://practicor.ro/euro-regio/ sau la numerele de telefon: +40256403734, fax +40256403669, mobil +40(0)723349337.