Timisoara

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Vrei să-ţi faci un credit în valută? Iată cum să estimezi corect cheltuielile

Vrei să-ţi faci un credit în valută? Iată cum să estimezi corect cheltuielile

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 2 ani si 4 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
425

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Nevoia contractării unui credit te determină să cauţi cele mai bune oferte din piaţă. Până la criza din 2008, creditele în valută prezentau dobânzi mult sub alternativa în moneda naţională. După acel moment de cădere, unele bănci au ajuns chiar să retragă acest tip de împrumut din ofertă. Pentru a aprecia corect cheltuielile unui credit în monedă străină, trebuie să urmăreşti în permanenţă un curs valutar actualizat. Iată ceea ce trebuie să ştii înainte de a te îndatora în valută.

Varianta ideală când eşti plătit în valută

Cel mai bun sfat în materie de economie este să te îndatorezi numai în moneda în care eşti plătit. Astfel nu vei fi influenţat negativ de fluctuaţiile de curs. Cu toate acestea, politica de împrumutare este un business. Băncile vând un produs către populaţie, iar cei care depun cea mai eficientă muncă de documentare devin beneficiarii celei mai bune oferte.

Comparaţia dintre lei pe de o parte şi euro, dolari, lire sterline sau franci elveţieni de cealaltă parte nu poate fi tranşată categoric pentru toată lumea. Piaţa financiară depinde de atât de multe detalii încât este greu să aplici aceleaşi principii pentru toată lumea. Din acest motiv este bine să te informezi temeinic înainte de a semna contractul de împrumut.

Ce plăteşti pentru un credit în valută

În principiu, atunci când te împrumuţi plăteşti o dobândă asumată. Problema la creditele în valută este că la valoarea dobânzii de cele mai multe ori se adaugă diferenţa de curs valutar. Iar o apreciere constantă a leului faţă de principalele monede internaţionale nu s-a mai produs de decenii. Dimpotrivă, Banca Naţională ţine cu greu pragul psihologic sub 5 lei pentru 1 euro.

Avantajul perioadei scurte de rambursare

Raportul dintre moneda naţională şi principalele valute este din ce în ce mai mare. Dacă vorbim de un credit imobiliar ce se întinde pe parcursul a 20 sau 30 de ani, un calcul simplu ne trimite la cursul valutar din anul 2000. Vei observa că la sfârşit de mileniu 2 un euro valora mai puţin de 2 lei, aşadar o diferenţă de cel puţin două ori şi ceva în defavoarea banilor noştri. În 2010 trecuse deja de 4 lei, în prezent este în pragul a 5 lei. Aşadar, modificări substanţiale.

Este greu de crezut că în următorii 15-20 de ani economia românească se va stabiliza atât de mult, vom trece la moneda europeană şi vom ajunge mai aproape de paritate. Cel mai probabil acest ecart se va păstra vreme îndelungată. În concluzie, cele mai mari şanse pentru a plăti doar dobânda, nu şi o diferenţă considerabilă de curs, le ai dacă alegi o perioadă scurtă de rambursare sau dacă returnezi anticipat suma împrumutată.

Moneda în care eşti plătit trebuie să fie de referinţă atunci când cauţi un împrumut. Cele mai multe bănci pun la dispoziţie simulatoare de credit, instrumente digitale ce te pot ajuta să apreciezi mai bine valoarea costurilor pe care ţi le asumi. Un minim efort de documentare îţi poate consuma timp, dar scade riscul contractării unor variante de finanţare ce te pot îndrepta spre faliment.

Sursa foto: pixabay.com/photos/credit-bank-money-finance-payment-4516068/