Timisoara

“X films” la editia a zecea a festivalului PLAI

Eveniment de excepție la Timișoara: balerinii ruși au făcut spectacol pe gheață la Sala Olimpia. GALERIE FOTO

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 7 ani si 5 zile
Vizualizari
577

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

“X films” la ediția a zecea a festivalului PLAI

Pentru al patrulea an la rând, asociațiiile Marele Ecran și Pelicula Culturală sunt gazdele Casei Filmelor din cadrul festivalului PLAI, ediția a X-a (11 -13 septembrie, Muzeul Satului). Programul din acest an se desfășoară, în cele trei zile de festival, sub genericul “X films”, adică sub pecetea misterului.

“Ediția X, ediție aniversară, e întâmpinată și la Casa Filmelor cu proiecții și întâlniri speciale. Așadar, invităm pasionații de film la excursii în necunoscut și la explorarea unor lumi noi și zone extreme. Pentru a mări misterul, programul va fi dezvăluit treptat, pe parcursul verii. Pe scurt, anul acesta vrem să ținem publicul cu sufletul la gură sau măcar cu sufletul aproape de film”, declară organizatorii.

Muzeul Satului Bănățean este locul perfect pentru a viziona sau reviziona aclamatul “Aferim!”, film ce a câștigat “Ursul de argint” la Festivalul de Film de la Berlin 2015 pentru regizorul Radu Jude. De o mare valoare cinematografică dar și etnografică, filmul cinstește limba română veche, obiceiurile, muzica și costumele populare, fiind o reconstituire de epocă fără precedent în cinematografia română.

O altă noutate din acest an este Focus Xpania, secțiune dedicată cinematografiei spaniole, în care sunt prezentate filme iberice de nota 10. Pentru început, se cunosc numele unui regizor și al unui titlu din program: Julio Medem - “Sexo y Lucia/ Lucia și Sexul” (2001), prezenți prin amabilitatea Ambasadei Spaniei în România.

Alte două “necunoscute” sigure din program sunt cele două filme care vor câștiga competiția festivalului Ceau, Cinema! (22-26 iulie, Timișoara & Gottlob), eveniment organizat tot de Marele Ecran și Pelicula Culturală. Asemeni festivalului PLAI, competiția Ceau, Cinema! celebrează multiculturalitatea și popoarele care au influențat identitatea culturală a Banatului.

Ca de obicei, Casa Filmelor va găzdui și proiecția de animații, scurtmetraje, documentare și va înlesni întâlnirea cu personalități din lumea filmului. Deocamdată, se păstrează taina asupra invitaților, dar se știe că vor fi doi cineaști de calibru, cu o filmografie importantă.

Abonamentele ediţiei cu numărul 10 se pot achiziţiona la preţul de 110 de lei (cu sau fără camping inclus). Acestea sunt disponibile pe site-ul Eventim şi în reţeaua de distribuţie formată din magazinele Germanos, Orange, Vodafone şi la librăriile Cărtureşti. În Timișoara se pot achiziționa și din Ambasada. Prețul biletelor de o zi este de 50 lei.

În cei trei ani cât s-a aflat în grija asociațiilor Marele Ecran și Pelicula Cultură, Casa Filmelor a însumat:
- peste 100 ore de filme proiectate
- peste 30 lungmetraje și 150 scurtmetraje: filme de cinematecă (“Nunta de piatră”, de Dan Pița și Mircea Veroiu), apariții noi (“Domestic”, de Adrian Sitaru), premiere (“Usturoi”) și proiecții-eveniment (“Pura Vida” - 2012, “The Epic of Everest” -1924)
- 2 evenimente speciale (“Aventurile Prințului Ahmed” - 1926, cu coloană sonoră live și “Science Night”)
- 11 întâlniri cu invitați speciali (Makunouchi Bento, Olga Torok, Boris Gaza, Cristian Ilea, Andrei Dăscălescu, Marian Rădulescu, Vlad Dragomirescu, Tunde Baczo, Horia Colibășanu, Cristian Țecu, Radu Băzăvan aka Groparu)
- peste 1000 cinefili prezenți
- 100% voluntariat