Timisoara

Ziua Poeziei

Ziua Poeziei

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 8 ani si 8 luni
Vizualizari
1128

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 31 martie 201415:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Fundaţia Culturală “Orient Latin”, cu sprijinul Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România şi al Consiliului Judeţean Timiş, organizează un eveniment cultural care a ajuns la a IX-a ediţie: Ziua Poeziei. Spre deosebire de anii trecuţi, când acţiunea avea loc în data de 21 martie, anul acesta se va desfăşura cu zece zile mai târziu. Motivul este că în 2013, când, în ultima zi a lunii, se aniversau optzeci de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu, în Timişoara, nici o entitate culturală nu a marcat evenimentul.
La fel ca şi la celelalte ediţii, programul este dens şi încearcă să creeze o zonă comună pentru literaţii neînregimentaţi din vestul ţării, în special din spaţiul banatic.
Cu acestă ocazie, se vor decerna premiile anuale de excelenţă literară, destinate unor scriitori cu operă şi statut, care, din varii motive, nu sunt membri ai USR. Amintim că, până acum, de-a lungul anilor, aceste premii au fost înmânate unor condeieri importanţi pentru literatura banatică: Adrian Dinu Rachieru, Marcel Luca, Ionel Bota, Gheorghe Secheşan, Maria Bologa, Ioan Jorz, George Schinteie, Iosif Băcilă, Maria Niţu, Valeriu Drumeş, Constantin Mărăscu, precum şi la doi tineri premiaţi la concursuri naţionale: Adelina Dozescu şi Lucian Adam.
Tot cu această ocazie, se decerneazăşi Premiul “Horia Ionescu”, înmânat de către Călin Ionescu, fiul regretatului actor şi regizordispărut prea devreme dintre noi, care a fost un mare prieten al poeţilor şi al poeziei. Până acum, acest premiu a fost conferit actorilor Doru Iosif, Vladimir Jurăscu, Cristian Szekeres şi Valentin Ivanciuc, personalităţi ale teatrului timişorean.
La ediţia din acest an, vom avea şi două lansări de carte de poezie:
  • “Cuvinte pe corăbii”, de Lorin Cimponeriu, apărută, în 2014, la editura “Inspirescu” din Satu Mare, condusă de timişoreanul George Terziu;
  • “Trădarea îngerilor ”, de Ion Oprişor, apărută la editura “Brumar” din Timişoara, condusă de Robert Şerban.
În program, Nichita Stănescu va fi prezent prin conferinţa criticului Adrian Dinu Rachieru şi amintirile traducătorului şi poetului Ivo Muncian, precum şi două recitaluri actoriceşti:
  • regizoarea şi actriţa Simona Vintilă va rememora primul său recital – “Eu nu l-am cunoscut pe Nichita”, conceput, în 1993, de Victor Ţintoi, alias Ţache;
  • actorul Doru Iosif, împreună cu muzicienii Marius Iacovania şi Traian Neagu, alături de artistul vizual Lucian Matei, va susţine recitalul intitulat “Contemplarea lumii din afara ei”.
Programul va fi completat de omul de televiziune şi scriitorul Vasile Bogdan, prin filmul realizat la Belgrad cu Adam Puslojici şi alţi scriitori sârbi, care conţine şi inserţii memorabile din filmări cu Nichita Stănescu.
Nu în ultimul rând, se prezintă şi primul număr pe acest an al revistei literare “Orient latin”, cu un conţinut bogat şi discrete surprize…
Evenimentul are loc luni, 31 martie, de la ora 15, la sala multifuncţională a Consilului Judeţean Timiş.
Intră cine vrea…
ILIE CHELARIU