Timisoara

4 lucruri la care să fii atent după o lovitură la cap

4 lucruri la care să fii atent după o lovitură la cap

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 4 zile si 13 ore
Apartine de
DWF
Vizualizari
69

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Loviturile la cap pot varia de la contact ușor, la fracturarea craniului, ceea ce înseamnă că unele lovituri pot fi atât de severe, încât pot provoca leziuni cerebrale sau chiar deces [1]. Cunoașterea simptomelor care pot semnala prezența unei comoții cerebrale te va ajuta să obții asistența medicală de care ai nevoie.

Edemul cerebral poate avea numeroase cauze, printre care și lovirea violentă la cap. Întrucât decesul se numără printre pericolele edemului cerebral, este important de observat potențiale semne și simptome ale acestuia [2].
Următoarele schimbări ar putea indica prezența unei comoții cerebrale, edem cerebral sau alte probleme severe ale creierului:

Amețeală și confuzie


Contrar numeroaselor opinii, o lovitură puternică la cap nu te va lăsa inconștient de fiecare dată. Există cazuri când lovitura poate fi severă și poate indica o comoție cerebrală, însă nu este de ajuns pentru a-ți pierde conștiența. Ca urmare, trebuie monitorizată starea generală a persoanei lovite, pentru a observa o potențială amețeală, confuzie sau tulburări de vorbire. Aceste schimbări pot fi evidente imediat după lovitură sau după câteva ore, ceea ce înseamnă că persoana trebuie monitorizată o perioadă mai lungă [3].

Greață și vărsături


Unul dintre simptomele edemului cerebral, dar și a comoției cerebrale, este senzația de greață. Aceasta poate să apară imediat după lovitură sau după câteva ore sau zile, așa că trebuie monitorizată sănătatea generală a persoanei lovite, mai multe zile după accidentare [4]. Dacă vărsăturile sunt prezente imediat după lovirea capului, existența unei comoții cerebrale este destul de probabilă [5], fapt ce necesită atenție medicală imediată. Fie că este vorba de stare de greață la câteva ore sau zile după accidentare sau vărsături imediate, toate aceste lucruri reprezintă abateri de la normal și necesită investigații medicale specifice.

Schimbarea de dispoziție și oboseală


Schimbarea de dispoziție reprezintă un alt simptom asociat cu edemul cerebral sever, dar și cu comoția cerebrală [4][5]. Odată cu recuperarea după lovitura la cap, este posibil să te simți mai irascibil și posomorât sau să te simți lipsit de energie. Dacă prezinți aceste schimbări în zilele post accidentare, atunci este foarte posibil să fi suferit o comoție cerebrală, edem sau altă problemă severă [5]. Fără tratament, comoția cerebrală poate duce la diferite complicații cum ar fi dureri de cap și amețeală, motiv pentru care trebuie acordată asistență medicală, cât mai rapid posibil.

Probleme legate de memorie


Indiferent de cauza loviturii, fie ea cădere, accident auto sau sport de contact, lovirea la cap poate duce la tulburări de memorie. Este posibil să nu îți amintești evenimentele petrecute înainte sau după ce a avut loc traumatismul. Această problemă poartă numele de amnezie posttraumatică. Tipul problemei depinde de perioada ștearsă din memorie, adică dacă este cea petrecută înainte sau cea de după accidentare [5].

Dacă prezinți astfel de probleme, trebuie să beneficiezi cât mai rapid de supraveghere medicală specializată, pentru a efectua investigațiile necesare și pentru a primi tratamentul corespunzător. Accidentarea la capul, indiferent de cauză, reprezintă întotdeauna un eveniment îngrijorător, care nu trebuie ignorat sau trecut cu vederea, deoarece complicațiile pot fi severe sau chiar fatale.

Dacă tu sau cineva apropiat ție a suferit un astfel de traumatism, este necesară monitorizarea continuă și atentă, pentru a observa din timp orice abateri de la normal.
Referințe:

  1. “Head Injury: Types, Symptoms, Causes, and First Aid.” Medical News Today, MediLexicon International, medicalnewstoday.com/articles/322225#types. Data accesării: 12.09.2022
  2. “Cerebral Edema - Statpearls - NCBI Bookshelf.” National Library of Medicine, 4 July 2022, ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537272/. Data accesării: 12.09.2022
  3. “Concussion.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, mayoclinic.org/diseases-conditions/concussion/symptoms-causes/syc-20355594. Data accesării: 12.09.2022
  4. Anthony, Kiara. “Cerebral Edema: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, healthline.com/health/cerebral-edema#symptoms. Data accesării: 12.09.2022
  5. “5 Symptoms of a Concussion.” 5 Symptoms of a Concussion: Dr. Louis Keppler & Associates: Orthopedic Surgery, drlouiskeppler.com/blog/5-symptoms-of-a-concussion. Data accesării: 12.09.2022

Sursa foto: Shutterstock.com