Timisoara

5 beneficii ale detartrajului dentar

5 beneficii ale detartrajului dentar

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
394

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Un zâmbet strălucitor este ca o carte de vizită, pentru oricine, iar dantura curată și sănătoasă te ține la adăpost de multe afecțiuni mai grave. De aceea, vizita la medicul stomatolog de două ori pe an, pentru detartraj, ar trebui să îți intre în obișnuință. Detartrajul este o procedură stomatologică nedureroasă prin care se îndepărtează de pe dinți tartrul sau piatra dentară. Procedeul este complet nedureros și are nenumărate beneficii pentru sănătate. Iată numai câteva dintre acestea.

1. Previne apariția cariilor
Placa dentară este formată din bacteriile care se adună de-a lungul zilei pe dinți, formând o pojghiță albă. Periajul zilnic înlătură o parte din această placă bacteriană, însă nu în totalitate. Astfel, în timp se formează tartrul sau piatra dentară. Sub această piatră întărită, se ascund bacteriile care sunt ferite astfel de periajul zilnic și pot rezista mult timp pe dinți. Astfel se formează cariile. În urma detartrajului și periajului profesional, realizat cu regularitate, placa dentară este îndepărtată, astfel că este mai greu să se formeze carii.

2. Previne afecțiunile gingivale
Unul dintre efectele nedorite ale acumulării de tartru esteapariția gingivitei și, ulterior a parodontozei. Aceasta afectează țesuturile din jurul dinților, gingiile și osul, slăbindu-le. Acumularea tartrului la baza dinților poate provoca inflamarea gingiilor sau gingivita. Cele mai frecvente simptome ale gingivitei sunt gingiile umflate, durerile și sângerarea gingiilor. Netratată, gingivita poate provoca parodontoza, o infecție a gingiilor care, în timp, duce la pierderea dinților. Îndepărtarea tartrului reduce masiv riscul apariției problemelor gingivale.

3. Te scapă de respirația urât mirositoare
Nimic nu este mai neplăcut decât respirația urât mirositoare. Atât pentru cei care suferă de această problemă, cât și pentru cei din jur, situația este stânjenitoare. Problema este arareori una de igienă. De cele mai multe ori, chiar daca o persoană se spală frecvent pe dinți, mirosul neplăcut revine din cauza bacteriilor care trăiesc sub placa de tartru. Detartrajul rezolvă însă această problemă, îndepărtând piatra dentară, astfel că bacteriile nu mai au unde să se ascundă. Halitoza va dispărea, dacă igiena orală este păstrată.

4. Face zâmbetul mai strălucitor

Chiar dacă nu este în sine un procedeu de albire, detartrajul va avea inclusiv un efect estetic asupra zambetului tău. Tartrul și petele dentare urâțesc aspectul zâmbetului. Ceaiul, cafeaua, vinul roșu sunt băuturi ale căror molecule care se depun în timp pe dinți și formează pete dentare. Multe dintre acestea nu pot fi îndepărtate de pasta de dinți, la periajul obișnuit. Însă în urma detartrajului, dinții vor fi mai curați și mai strălucitori, astfel că zâmbetul va fi mai alb.

5. Economisești bani pe termen lung
Vizita la medicul stomatolog pentru detartraj, o dată sau de două ori pe an te poate scuti de cheltuieli mult mai mari pe termen lung. Prevenția este întotdeauna mai ieftină decât tratamentul, astfel că dacă respecți un regim alimentar echilibrat, te speli de două ori pe zi și folosești ața dentară, vei putea prevenii cariile, problemele gingivale sau, mai grav, afecțiunile parodontale. Tratamentul unei carii complicate sau al sau un implant dentar costă mult mai mult decât un periaj profesional și un detartraj.

Atenția la sănătatea orală trebuie să fie la fel de sporită ca cea pe care o acorzi sănătății tale în general. O gură sănătoasă te poate ține la distanță inclusiv de afecțiuni mai grave, precum cele digestive, metabolice sau respiratorii. Așadar, vizita la medicul stomatolog pentru curățarea profesională a dinților trebuie să facă parte din rutina ta anuală.

Foto: pixabay.com/photos/woman-mouth-teeth-sweets-chocolate-674977/