Timisoara

5 greșeli financiare pe care să le eviți la pensionare

5 greșeli financiare pe care să le eviți la pensionare

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
539

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dacă în sfârșit a sosit momentul pensionării tale, felicitări! Este timpul să te bucuri din plin de hobby-urile tale, de timp pe îndelete petrecut cu nepoții, de călătorii sau de ieșiri în oraș la teatru ori cu prietenii.

Dacă ți-ai făcut economii pentru pensie, tocmai în ideea de a-ți păstra stilul activ de viață, cu întâlniri în timpul liber sau concedii peste granițele țării, atunci înseamnă că ai fost prevăzător. În cazul în care nu ai avut o strategie financiară din timpul tinereții, care să îți asigure acum siguranță bănească, ține cont că în situații de urgență poți apela la împrumuturi pentru pensionari. În plus, în acest articol îți arătăm 5 greșeli financiare pe care ar trebui să le eviți odată cu ieșirea la pensie.

1. Tentația de a cheltui prea mult
Trecerea de la salariu la pensie este bruscă. Venitul tău s-a micșorat considerabil și nu mai poți cheltui în același stil. Poate pensia pe care o primești este echivalentul a 40% - 45% din salariul pe care mai deunăzi îl luai. Prin urmare, nu te mai lăsa pradă tentației de a cheltui prea mult. Mergi în hipermarket mereu cu o listă bine stabilită, acordă o șansă și produselor de tip marcă proprie, care sunt mai ieftine și nu te duce însoțit de nepoți. Abordează cumpătarea financiară și în magazinele de haine, încercând să cumperi doar atunci când sunt perioadele de reduceri mari din an. De exemplu, o practică bună pe care o poți adopta, este aceea de a le cumpără jucării nepoților pentru Crăciun, încă de la finalul lui noiembrie, când sunt reducerile de Black Friday.

2. Lipsa unui buget de cheltuieli
Este foarte ușor să pierzi controlul banilor. Azi ai luat pensia, în scurt timp poate fi cheltuită, dacă nu acorzi atenție unui buget de cheltuieli. Acesta îți va oferi un foarte bun control asupra modului în care cheltui banii lună de lună. Atunci când ai o imagine clară asupra cheltuielilor pe care le faci, îți va fi mai simplu să faci ajustări, deci să poți economisi. Cu siguranță îți va fi greu la început să ții evidența tuturor banilor pe care îi dai, ți se poate părea un proces minuțios și plictisitor, însă în felul acesta vei putea avea un control deplin. Vei constata cât de mulți poți să cheltui pe lucruri nesemnificative, de multe ori nefolositoare, iar data viitoare te vei gândi de două ori înainte.

3. Ignorarea unui venit suplimentar

O persoană aflată la pensie poate câștiga bani frumoși, profitând de pe urma timpului liber avut la dispoziție, luându-și un job. Pe lângă venitul care îți va completa în mod fericit pensia, te vei bucura de socializare, simțindu-te în același timp util. Consultă oferta de joburi pentru pensionari din orașul tău și vezi ce îți face cu ochiul. Poți opta pentru un job part-time sau cu program flexibil, astfel încât să îți rămână timp suficient și pentru tine.

4. Ajutor bănesc oferit copiilor

Este în natura firească a părinților să își ajute copiii. Chiar dacă sunt la casele lor, cu servicii bune și salarii mari, mulți primesc încă bani de la părinți. Nu face un obicei din a da copiilor și nepoților tăi, bani la fiecare vizită pe care o primești. Cu siguranță bucuria de a îi vedea este mare, însă mai important este timpul de calitate petrecut împreună și nu banii pe care îi dai.

Dacă nu îți solicită ajutorul financiar, nu le oferi bani pro bono. Dacă ești dornic să îi ajuți, petrece de exemplu timp cu nepoții în weekend. În felul acesta îi vei elibera pe cei mari, oferindu-le un lucru care nu se poate cumpăra - timp liber. Vor putea merge la cinema sau petrece o seară romantică la restaurant. Cu siguranță îți vor fi cu mult mai mult recunoscători.

5. Cheltuirea rapidă a economiilor

Dacă în ultimii ani ai reușit să faci niște economii pentru pensie, nu te grăbi să intri în ele. Poate visai de mult timp să ajungi la Paris sau la Mormântul Sfânt în Israel. Cu toate acestea, întâi gândește-te la cum să vizitezi destinațiile dorite cu bani cât mai puțini și nu te duce cu gândul din start la banii puși deoparte. Astfel, calătorește în extra sezon (ianuarie, februarie sau octombrie) ori vânează reducerile și ofertele la biletele de avion.

Păstrează-ți economiile pentru cheltuieli urgente, cum ar fi o vizită la medic sau o reparație a mașinii în service. Este important să te bucuri de avantajele aduse de vârsta pensionării, dar în același timp să nu simți presiunea banilor. Cheltuie inteligent și responsabil, evită greșelile financiare prezentate și adoptă o atitudine optimistă în fiecare zi!

Sursa foto: pexels.com/photo/couple-elderly-man-old-34761/