Timisoara

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro

5 metode creative de a învăța la română

5 metode creative de a învăța la română

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 2 ani si 9 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
635

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Limba și literatura română este o materie esențială pentru formarea culturii generale, dar și a abilităților de exprimare corectă în vorbire și scris. De asemenea, ajută elevii să deprindă competențe de comunicare, de interpretare și înțelegere a unui text. Însă învățatul la limba română poate fi uneori plictisitor. Modul de structurare a lecțiilor, explicarea conceptelor și exercițiile pot fi plictisitoare și repetitive. De aceea, dacă ești adult și ai un copil la vârstă școlară sau ești elev, trebuie să găsești modalități de a face învățatul mai plăcut. Cele 5 metode creative din rândurile care urmează ajută orice copil să învețe cu plăcere și ușor la română.

1. Alege testarea digitală standardizată

Elevii sunt reticenți când aud de teste la română, din cauza lucrărilor de control stresante și plictisitoare de la școală. Testele digitale standardizate sunt însă atractive, obiective și constructive. Le poți accesa de pe laptop, telefon sau tabletă, cu câteva clickuri. Interfața este prietenoasă și facilitează experiența. Itemii sunt construiți pentru fiecare nivel de studiu, în conformitate cu programa școlară. De asemenea, sunt calibrați pe eșantioane de elevi.

Testele se generează automat, astfel că la fiecare accesare ai de rezolvat alți itemi, chiar dacă vrei să-ți testezi aceleași competențe. Acest lucru este posibil pentru că în baza de date a sistemului de testare există un număr mare de itemi. După testare, sistemul generează un raport detaliat despre abilitățile și punctele slabe, astfel încât să știi pe ce trebuie să te concentrezi pentru a-ți îmbunătăți rezultatele.

2. Creează un jurnal de personaj

Pentru lecțiile de literatură, un mod creativ de a învăța este crearea unui jurnal de personaj. Citește cartea indicată de profesor și pune-te în pielea unuia dintre protagoniști. Scrie un jurnal pe baza experiențelor pe care acesta le are în carte. Chiar dacă mare parte din jurnal va fi bazat pe imaginație, trebuie să ții cont și de text. Jurnalul de personaj este o metodă distractivă de învățare, care te ajută să aprofundezi textul. Reții mai bine subiectul, caracterizarea personajelor și alte aspecte care țin de specificul unui gen și a unei specii literare.

3. Desenează o hartă gramaticală

Reții mai repede cunoștințele teoretice dacă le asociezi cu elemente vizuale. Creează o hartă pentru fiecare lecție de gramatică. Imaginează-ți că ai în față o lume nouă, pe care trebuie să o cartografiezi ca să o înțelegi. Desenează diferite elemente pentru fiecare concept. De exemplu, dacă înveți despre modurile și timpurile verbului, reprodu pe foaie modurile sub forma unor insule, iar timpurile specifice fiecăruia dintre ele ca munți, lacuri, râuri, etc. Poți desena orașe cu clădiri și străzi sau tărâmuri exotice cu animale fantastice. Învățatul va fi distractiv și memorarea mai ușoară.

4. Folosește resurse online

Internetul este o resursă grozavă de învățare. Ai la dispoziție lecții interactive, grafice explicative și videoclipuri în care profesori sau elevi buni explică elemente de gramatică sau de literatură. Resursele online sunt la îndemână și ușor de accesat de orice elev, pentru că se generația actuală este nativă mediului digital.

5. Realizează trailere pentru cărțile citite

Un alt mod creativ de a învăța despre literatură este să realizezi book trailers. Practic, creezi un videoclip de promovare a unui text narativ, asemănător cu trailerele filmelor. Poți lucra în echipă, alături de alt coleg, ca să-ți fie mai ușor și să te distrezi mai mult. Ține cont de acțiunea din carte, de caracteristicile personajelor și creează un trailer atractiv. Această metodă este utilă atât pentru învățarea la limba română, cât și pentru exersarea abilităților digitale, în special a celor de editare video.

Limba română este o materie importantă, atât din perspectiva formării educaționale, cât și a examenelor școlare. Ține cont de metodele noastre pentru a învăța creativ.

Sursa foto: pexels.com/photo/smiling-woman-holding-white-android-smartphone-while-sitting-front-of-table-1462631/

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii