Timisoara

5 mituri combătute despre implantul dentar

5 mituri combătute despre implantul dentar

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
400

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Implantul dentar este una dintre operațiile necesare pentru orice pacient căruia îi lipsește unul sau mai mulți dinți, însă în același timp există foarte multe controverse cu privire la această intervenție. Motivele pentru care apar informații false cu privire la stomatologie și implanturile dentare se datorează de regulă experiențelor nefericite pe care unii pacienți le-au avut atunci când au intrat în contact cu un cabinet stomatologic.

În orice domeniu de activitate, mai ales dacă ne referim la unul atât de sensibil precum cel al stomatologiei, există și situații neplăcute, însă acestea sunt excepții. Totuși, frica îi determină pe oameni să creadă și să răspândească cu mare ușurință informații legate de evenimente care, chiar dacă s-au petrecut, sunt excepții, nu lucruri care pot fi întâlnite în mod frecvent. Cel mai ușor mod de a afla totul despre implantul dentar este să ai o discuție onestă cu un stomatolog. Iată cinci mituri legate de implantul dentar și de ce nu sunt ele adevărate.

Implantul dentar este dureros

În mod tradițional, majoritatea oamenilor care se tem de vizitele la stomatolog o fac din pricina faptului că sunt speriați de durere. Desigur, până nu foarte de mult, existau multe clinici stomatologice în cadrul cărora metodele și instrumentele folosite erau destul de rudimentare.

Totuși, odată cu evoluția tehnologiei și cu apariția unor stomatologi mult mai orientați către tehnici de lucru moderne și lipsite de efecte colaterale negative, au disparut pericolele de care se tem atât de mulți. Operația de implant dentar, de pildă, nu poate fi efectuată fără anestezie locală. Acest tip de anestezie asigură amorțirea totală a zonei. Astfel, dacă apelezi la o operație de implant dentar, poți avea siguranța că vei fi scutit de dureri. Totuși, există o posibilitate ca, odată cu finalizarea operației și cu trecerea efectului anesteziei, să simți un disconfort. Acesta poate fi, însă, combătut imediat prin intermediul antiinflamatoarelor și antibioticelor.

Pacienții vârstnici nu pot face implant


Nimic mai fals decât acest mit care amestecă puțin lucrurile legate de relația dintre vârstă și implantul dentar. Singurii oameni care nu trebuie să apeleze la implant dentar sunt cei a căror dezvoltare nu este încă finalizată. Ne referim la copiii și adolescenții aflați încă în perioada de dezvoltare a oaselor maxilare. În rest, implanturile pot fi o soluție excelentă pentru pacienții de toate vârstele, inclusiv pentru bătrâni.

Implantul dentar poate fi respins de organism

Transplantul de organe este un subiect care a beneficiat de o popularizare ridicată în ultimii ani. Tot mai multe persoane aleg să-și doneze unele organe, atunci când se ivește această posibilitate, în vreme ce altele sunt nevoite să primească organe pentru a putea supraviețui. În unele cazuri, organismul uman nu acceptă un organ, chiar dacă el a fost catalogat drept compatibil de către medici. Aceste situații nu sunt foarte rare și monitorizarea pe care doctorii o fac pacienților în urma unui transplant este foarte atentă. Cumva, a apărut în societate ideea că și implantul dentar poate fi respins de organism, ceea ce este aproape imposibil. Șansele ca un dinte implantat să fie refuzat sunt de sub 2%, iar cauzele pot fi ușor evitate. Igiena orală necorespunzătoare și efectuarea greșită a implantului sunt cauzele cele mai comune.

Complicațiile care pot apărea sunt grave


Singurele complicații cu care te poți întâlni după un implant dentar sunt cele specifice oricărei intervenții chirurgicale, care implică incizii. Adică, la nivel local, există posibilitatea să simți zona ușor inflamată, ceea ce provoacă o senzație de disconfort, dar acestea sunt ușor și rapid tratate. Alt tip de complicații nu pot fi întâlnite.

Implantul este greu de întreținut

Doar pentru că implantul dentar nu este un dinte identic cu unul natural, nu înseamnă că el nu trebuie tratat la fel ca unul obișnuit. Rutina de îngrjire pe care medicii o recomandă și în cazul implanturilor este aceeași: periază-ți dinții, folosește ața dentară și apa de gură, iar de două ori pe an vizitează medicul stomatolog pentru igienizare profesională.

Așadar, implantul dentar nu este deloc o operație care să presupună riscuri mari, iar miturile existente despre acest procedeu sunt ușor de demontat.

Sursa foto: pixabay.com/photos/dental-clinic-orthodontics-teeth-2450751/