Timisoara

5 pași simpli pentru a-ți înființa un SRL

5 pași simpli pentru a-ți înființa un SRL

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 2 luni si 3 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
87

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Societatea cu răspundere limitată (SRL) se pretează foarte bine pentru înființarea unei firme noi, de aceea este și forma de organizare cea mai utilizată de către antreprenori. Cheltuielile inițiale sunt relativ mici, aportul capitalului social redus, iar obligațiile sociale garantate cu patrimoniul companiei. În plus, se pot alege mai multe coduri CAEN și statutul legal este foarte bine definit. Iată care sunt pașii de urmat pentru deschiderea unui SRL:

1. Alege numele firmei și rezervă denumirea


Primul pas pentru înființarea societății îl constituie alegerea unui nume pentru societate. Acesta trebuie să fie unic și să nu se confunde cu alte denumiri deja înregistrate. Prin urmare, fii pregătit cu cel puțin trei variante, apoi completează o cerere de verificare și/sau rezervare firmă, disponibilă pe site-ul ONRC. Formularul poate fi trimis și pe e-mail, fax ori poștă sau completat și depus la ghișeu.

2. Stabilește sediul social


Odată ce ai rezervat denumirea pentru viitoarea firmă este necesar să stabilești unde îți vei desfășura activitatea. Poate fi vorba de locuința proprie sau un spațiu închiriat. În funcție de alegerea ta, vei avea nevoie de acte de proprietate, un contract de comodat ori un contract de închiriere, pentru dovedirea dreptului de folosință asupra imobilului respectiv. În cazul în care sediul social va fi stabilit într-un apartament, pe lângă contractul propriu-zis este necesar și avizul asociației de proprietari, dacă există, sau acordul vecinilor din jurul apartamentului, adică cei de pe plan vertical și orizontal.

3. Elaborează actul constitutiv


Acest document este deosebit de important pentru înființarea societății întrucât include informații precum numele și adresa firmei, obiectul de activitate, capitalul social, datele de identificare ale asociaților, semnăturile și rolul lor în companie, modalitatea de lichidare sau dizolvare a firmei.

4. Depune capitalul social


Asociatul/asociații trebuie să deschidă un cont bancar pentru viitoarea firmă și să depună capitalul social pentru înființarea SRL-ului. Conform legii, acesta nu poate fi mai mic de 200 de lei, divizat în părți sociale cu o valoare nominală de cel puțin 10 lei fiecare. Extrasul de cont sau chitanța primită în urma acestei operațiuni se va atașa dosarului de înmatriculare.

5. Completează documentele necesare și depune dosarul la ONRC


Actul constitutiv al firmei, împreună cu alte documente, cum ar fi adeverința care atestă numele unic al societății ori chitanța care dovedește constituirea capitalului social, dar și formulare și declarații specifice, se depun la Oficiul Registrului Comerțului în zona în care se află sediul social al companiei. La ghișeu se va plăti și taxa pentru înființarea firmei, iar dacă nu există niciun fel de probleme, în trei zile lucrătoare autoritățile vor elibera certificatul de înmatriculare al noii societăți.

Dacă ți se pare că întreg procesul este unul prea complicat sau nu ai timpul necesar pentru asta, poți deschide un SRL online. Pe lângă toate documentele standard, fiecare activitate poate necesita autorizații suplimentare pentru a funcționa legal, iar dacă vrei să eviți drumurile la notar și deplasările inutile, aceasta este cea mai simplă modalitate de înființare a unei societăți.

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/munca-in-echipa-sta-jos-sta-a-ezat-colegi-7693730/