Timisoara

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro

7 Beneficii de sănătate susținute de știință ale Rhodiola rosea

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 ani si 11 luni
Vizualizari
861

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Rhodiola este o plantă care crește în regiunile reci și muntoase din Europa și Asia. Rădăcinile sale sunt considerate adaptogeni, ceea ce înseamnă că vă ajută corpul să se adapteze la stres atunci când este consumat. Rhodiola este, de asemenea, cunoscut sub numele de rădăcină arctică sau rădăcină de aur, iar numele său științific este Rhodiola rosea.

Rădăcina sa conține peste 140 de ingrediente active, dintre care cele mai puternice sunt rosavina și salidrosida. Oamenii din Rusia și țările scandinave au folosit rhodiola pentru a trata anxietatea, oboseala și depresia de secole. Astăzi, este utilizat pe scară largă ca supliment alimentar pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Iată 7 beneficii științifice ale Rhodiola rosea pentru sănătate

1. Rhodiola rosea poate scădea stresul
Rhodiola este cunoscută de mult timp ca un adaptogen, o substanță naturală care crește rezistența organismului la stres în moduri nespecifice. Consumul de adaptogeni în perioadele de stres este considerat a vă ajuta să gestionați mai bine situațiile stresante.

Un studiu a investigat efectele extractului de rhodiola la 101 persoane cu stres legat de viață și de muncă. Participanților li s-au administrat 400 mg pe zi timp de patru săptămâni. Acesta a constatat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor de stres, cum ar fi oboseala, epuizarea și anxietatea, după doar trei zile. Aceste îmbunătățiri au continuat pe tot parcursul studiului.

S-a dovedit că Rhodiola îmbunătățește simptomele epuizării, care pot apărea cu stresul cronic. Mai mult, într-un studiu realizat pe 118 persoane cu epuizare cauzată de stres, a îmbunătățit multe măsuri asociate, inclusiv stresul și depresia. Adaptogenii precum rhodiola rosea cresc rezistența corpului la stres, permițându-vă să faceți mai bine față în perioadele de stres.

2. Poate lupta împotriva oboselii

Stresul, anxietatea și somnul inadecvat sunt doar câțiva factori care pot contribui la oboseală, care poate provoca sentimente de oboseală fizică și mentală. Datorită proprietăților sale adaptogene, se crede că rodiola ajută la ameliorarea oboselii.

Un studiu de patru săptămâni pe 60 de persoane cu oboseală legată de stres a analizat efectele sale asupra calității vieții și simptomele oboselii, depresiei și atenției. Participanții au primit zilnic fie 576 mg de rhodiola, fie o pastilă placebo. S-a constatat că rhodiola a avut un efect pozitiv asupra nivelului de oboseală și a atenției, în comparație cu placebo.

Într-un studiu similar, 100 de persoane cu simptome de oboseală cronică au primit 400 mg de rhodiola în fiecare zi timp de opt săptămâni. Ei au experimentat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor stresului, oboselii, calității vieții, dispoziției și concentrării (Sursa de încredere). Aceste îmbunătățiri au fost observate după doar o săptămână de tratament și au continuat să se îmbunătățească până în ultima săptămână a studiului. Natura adaptogenă a rhodiolei îl face un supliment popular pentru combaterea oboselii și a altor simptome asociate cu stresul.

3. Ar putea ajuta la reducerea simptomelor depresiei

Depresia este o boală frecventă, dar gravă, care afectează negativ modul în care te simți și acționezi. Se crede că apare atunci când substanțele chimice din creier numite neurotransmițători se dezechilibrează. Profesioniștii din domeniul sănătății prescriu de obicei antidepresive pentru a ajuta la corectarea acestor dezechilibre chimice. De asemenea, s-a sugerat că Rhodiola rosea are proprietăți antidepresive prin echilibrarea neurotransmițătorilor din creier.

Într-un studiu de șase săptămâni cu privire la eficacitatea rodiolei asupra simptomelor depresiei, 89 de persoane cu depresie ușoară sau moderată au fost repartizate aleatoriu să primească zilnic 340 mg sau 680 mg de rodiolă sau o pastilă placebo.

Ambele grupuri de rhodiola au cunoscut îmbunătățiri semnificative în depresia generală, insomnie și stabilitate emoțională, în timp ce grupul placebo nu a prezentat nicio îmbunătățire. Interesant este faptul că doar grupul care a primit doza mai mare a prezentat îmbunătățiri ale stimei de sine.

Un alt studiu a comparat efectele rhodiolei cu sertralina antidepresivă prescrisă în mod obișnuit, care este vândută sub numele de Zoloft. A repartizat aleatoriu 57 de persoane diagnosticate cu depresie să primească rhodiola, sertralină sau o pastilă placebo timp de 12 săptămâni.

În timp ce rodiola și sertralina au redus simptomele depresiei, sertralina a avut un efect mai mare. Cu toate acestea, rhodiola a produs mai puține efecte secundare și a fost mai bine tolerată. S-a demonstrat că Rhodiola îmbunătățește multe simptome ale depresiei. Similar cu antidepresivele, poate influența pozitiv neurotransmițătorii care afectează starea de spirit și emoția.

4. Îmbunătățește funcția creierului

Exercițiul fizic, alimentația adecvată și somnul de noapte bună sunt modalități sigure de a vă menține creierul în funcțiune puternică. Unele suplimente pot ajuta, de asemenea, inclusiv rhodiola.

Un studiu și-a testat efectele asupra oboselii mintale la 56 de medici care lucrează pe timp de noapte. Medicii au fost repartizați aleatoriu să primească fie 170 mg de rhodiola, fie o pastilă placebo pe zi timp de două săptămâni. Rhodiola a redus oboseala mentală și a îmbunătățit performanța în sarcinile legate de muncă cu 20%, comparativ cu placebo.

Un alt studiu a analizat efectele rhodiolei asupra cadetilor militari care îndeplinesc sarcini de noapte. Cadeții au consumat 370 mg sau 555 mg de rhodiola sau unul din cei doi placebo zilnic timp de cinci zile. Ambele doze au fost găsite pentru a îmbunătăți capacitatea cadetilor de a lucra mental, în comparație cu placebo.

Într-un alt studiu, studenții au experimentat o oboseală mentală redusă semnificativ, au îmbunătățit tiparele de somn și au crescut motivația de a studia după administrarea suplimentelor de rhodiola timp de 20 de zile. Scorurile lor la examen au fost, de asemenea, cu 8% mai mari decât cele din grupul placebo.

Două articole de revizuire au găsit, de asemenea, dovezi că rhodiola poate ușura oboseala mentală, dar au avertizat că cantitatea și calitatea limitate a cercetării nu permiteau concluzii solide. S-a demonstrat că Rhodiola crește performanța mentală în perioadele de stres mental și de extenuare fizică. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica aceste descoperiri.

5. Poate îmbunătăți performanța exercițiilor

Rhodiola arată, de asemenea, promițătoare pentru îmbunătățirea performanței exercițiului. Într-un studiu, participanților li s-au administrat 200 mg de rhodiola sau un placebo cu două ore înainte de a efectua un test de ciclism. Cei cărora li s-a administrat rhodiola au fost capabili să facă mișcare cu 24 de secunde mai mult decât cei cărora li s-a administrat un placebo. În timp ce 24 de secunde pot părea mici, diferența dintre primul și al doilea loc într-o cursă poate fi de milisecunde.

Un alt studiu a analizat efectele sale asupra performanțelor exercițiilor de anduranță. Participanții au mers cu bicicleta pentru o cursă simulată de contracronometru de 6 mile. Cu o oră înainte de cursă, participanților li s-a administrat rhodiola la o doză de 1,4 mg pe kilogram (3 mg pe kg) de greutate corporală sau o pastilă placebo. Cei care au primit rhodiola au terminat cursa mult mai repede decât grupul placebo.

În aceste studii și altele, s-a dovedit că rhodiola îmbunătățește performanța exercițiului fizic prin scăderea efortului perceput sau cât de greu au simțit participanții corpul lor. Cu toate acestea, este puțin probabil să aibă vreun efect asupra puterii sau puterii musculare. Rhodiola are potențialul de a reduce efortul perceput, ceea ce vă poate permite să vă antrenați mai mult și mai greu.

6. Poate ajuta la controlul diabetului

Diabetul este o boală care apare atunci când corpul dumneavoastră dezvoltă o capacitate redusă de a produce sau de a răspunde la hormonul insulină, rezultând niveluri ridicate de zahăr din sânge. Persoanele cu diabet utilizează în mod obișnuit injecții cu insulină sau medicamente care cresc sensibilitatea la insulină pentru a-și normaliza nivelul zahărului din sânge. Interesant este faptul că cercetările pe animale sugerează că rhodiola poate contribui la îmbunătățirea controlului diabetului.

De fapt, s-a demonstrat că scade glicemia la șobolanii diabetici prin creșterea numărului de transportori de glucoză din sânge. Acești transportatori scad nivelul zahărului din sânge prin transportarea glucozei în celule.
Aceste studii au fost efectuate la șoareci, astfel încât rezultatele lor nu pot fi generalizate la oameni. Cu toate acestea, acestea reprezintă un motiv imperios pentru a investiga efectele rhodiolei asupra zahărului din sânge la oameni.

Dacă aveți diabet și doriți să luați suplimente de rhodiola, asigurați-vă că vorbiți mai întâi cu dieteticianul sau cu medicul dumneavoastră. S-a demonstrat că Rhodiola scade nivelul zahărului din sânge la rozătoare, sugerând că poate fi un supliment valoros pentru controlul diabetului la oameni. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări la om.

7. Poate avea proprietăți anticanceroase

Salidrosida, o componentă puternică a rhodiolei, a fost investigată pentru proprietățile sale anticancerigene.
Studiile pe eprubete au arătat că inhibă creșterea celulelor de vezică, colon, cancer de sân și ficat. Ca rezultat, cercetătorii au sugerat că rhodiola poate fi utilă în tratamentul multor tipuri de cancer. Cu toate acestea, până când studiile la om devin disponibile, rodiola poate ajuta la tratarea cancerului rămâne necunoscută. Experimentele cu eprubete au arătat că un ingredient activ din rhodiola numit salidrosid inhibă creșterea celulelor canceroase. Cu toate acestea, efectele sale la om sunt necunoscute.

Cum să luați suplimente Rhodiola Rosea

Extractul de Rhodiola este disponibil pe scară largă sub formă de capsule sau tablete. Este disponibil și sub formă de ceai, dar mulți oameni preferă forma pilulei, deoarece permite o dozare precisă.

Ce anume sa cauti

Din păcate, suplimentele de rhodiola sunt expuse riscului de adulterare. Pentru a evita acest lucru, căutați mărci care poartă sigiliul USP sau NSF. Acestea sunt organizații terță parte, non-profit, care se asigură că suplimentele conțin ceea ce pretind, fără impurități. În plus, asigurați-vă că uitați-vă la etichetele acestor suplimente pentru a vă asigura că conțin o cantitate standardizată de 3% rozaline și 1% salidrozide. Acestea sunt proporțiile naturale ale acestor compuși în rădăcina de rhodiola.

Cât și când să-l luați

Cel mai bine este să luați rhodiola pe stomacul gol, dar nu înainte de culcare, deoarece are un ușor efect stimulator. Doza optimă de rhodiolă pentru ameliorarea simptomelor de stres, oboseală sau depresie este de 400-600 mg într-o singură doză pe zi. Dacă urmăriți efectele de îmbunătățire a performanței rhodiolei, luați 200-300 mg pe oră sau două înainte de exercițiu.

Siguranța Rhodiola

Rhodiola este sigură și bine tolerată. De fapt, doza sugerată de rhodiola este mai mică de 2% din cantitatea care sa dovedit a fi periculoasă în studiile pe animale. Astfel, există o marjă mare de siguranță. Căutați certificări de la terți pentru a vă asigura că suplimentul dvs. de rhodiola nu a fost adulterat cu ingrediente mai ieftine și mai puțin eficiente. O doză de 200-600 mg pe zi este considerată eficientă și sigură.

Rhodiola a fost folosită în medicina tradițională în Rusia și țările scandinave de secole. Studiile au descoperit că rhodiola poate contribui la întărirea răspunsului organismului la factorii de stres fizic, cum ar fi exercițiile fizice și factorii de stres psihologic, cum ar fi oboseala și depresia. De asemenea, studiile pe eprubete și pe animale au investigat rolul său în tratamentul cancerului și controlul diabetului. Cu toate acestea, este necesară cercetarea la om.

Dacă doriți să utilizați rhodiola, căutați suplimente care au fost supuse testelor de la terți pentru a evita potențialul de falsificare. În general, rodiola are multe beneficii pentru sănătate și este considerată sigură, cu un risc scăzut de efecte secundare atunci când este administrată în dozele recomandate.

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com