Timisoara

90 de ani de la infiintarea Asociatiei Invatatorilor Banateni

90 de ani de la infiintarea Asociatiei Invatatorilor Banateni

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente sociale
Modificat
acum 8 ani si 5 luni
Vizualizari
1249

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 4 octombrie 201416:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

90 de ani de la înființarea Asociației Învățătorilor Bănățeni
Asociația Învățătorilor Timișeni celebrează 90 de ani! Evenimentul ce se va desfășura sâmbătă, 4 octombrie 2014, în sala de spectacol a Colegiului „Ion Vidu”, îi sărbătorește, simbolic, pe toți dascălii care, vreme de aproape un veac, le-au descifrat alfabetul înțelegerii lumii tuturor generațiilor de școlari ce au deschis abecedarul pe o bancă de școală oriunde în Banat.
Aniversarea va începe la ora 16, cu o ședință solemnă, urmată de lansarea unui volum cu articole referitoare la istoria învățământului bănățean și a asociațiilor profesionale ale cadrelor didactice, precum și de decernarea insignei aniversare. În epicentrul programului aniversar se va afla spectacolul coral extraordinar dedicat evenimentului și susținut de corala Cantemus Banatum al Asociației Învățătorilor Bănățeni și corul Kornelie Stanković din Kikinda, Serbia.
Alături de membrii Asociației Învățătorilor Bănățeni, la eveniment participă membri ai Kikinsko Pevaćko Društvo „Kornelie Stanković” din Kikinda, Serbia, membri ai Asociației Învățătorilor Caraș-Severineni, și ai Asociației Învățătorilor Arădeni, membri ai Asociației Generale a Învățătorilor din România, membri ai Asociației Învățătorilor din Voivodina și ai comunității sârbe din Timișoara.

Accesul publicului la concertul coral aniversar este liber.
Asociația Învățătorilor Bănățeni a luat naștere în 1924, ca urmare a unirii Asociației Învățătorilor Timișeni (AIT), înființată în 1919, cu alte „asociații învățătorești” din partea aceasta de țară. Asociațiile profesionale ale cadrelor didactice din vestul țării au prins a se constitui cu precădere după 1919 și aveau, ca principal scop, desfășurarea unor activități culturale, științifice și metodice menite a ridica nivelul calității actului didactic. Ele nu erau asociații de tip sindicalist. În timp și-au constituit o infrastructură și o avere considerabile la vremea respectivă, fiind sprijinite de comunitate. În perioada comunistă toate bunurile AIB au fost naționalizate abuziv. Astăzi AIB există doar prin activitatea entuziastă și voluntară a membrilor, singurele venituri ale organizației fiind cele care provin din cotizația acestora.
Organizator: Asociația Învățătorilor Bănățeni
Sponsori: SIIP Timiș, SIP Timiș, Colegiul Național de Artă Ion Vidu, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, SC Aquatim SA, Școala Gimnazială Beba Veche, Highlights Production, PROFINTERMED ASIG SRL, Sindicatul Național al Poliției și Personalului Contractual din MAI.