Timisoara

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)

Accesibilizarea culturii pentru persoanele cu dizabilitati

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 9 ani si 5 luni
Vizualizari
930

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Accesibilizarea culturii pentru persoanele cu dizabilități

Luni, 3 noiembrie Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) în colaborare cu Asociația Ceva de Spus și Asociația pentru Integrarea Persoanelor cu Deficiențe (AIPD) a organizat dezbaterea cu tema Accesul și participarea persoanelor cu dizabilități la viața culturală din Timișoara.

La eveniment au participat peste 50 de reprezentanți ai organizațiilor care reprezintă persoane cu dizabilități, instituțiilor și organizațiilor culturale, unităților de învățământ și ai Direcției de Asistență Socială Comunitară a Primăriei Municipiului Timișoara.

Reprezentanții persoanelor cu dizabilități printre care – Raluca Popescu, Elisabeta Moldovan, Cosmin Miloș și Doina Costi din conducerea Asocației Ceva de Spus și Andrei Strătilă, președintele AIPD - au prezentat din perspectivă personală experiențele de a fi parte a comunității timișorene, respectiv aspectele încurajatoare sau dimpotrivă, barierele care le stau în calea participării active la viața culturală din Timișoara. Participanții au trecut în revistă situația din Timișoara cu bunele practici dar și cu situațiile care necesită îmbunătățire, ce înseamnă accesibilizarea fizică și informațională pentru persoanele cu dizabilități și ce implică procesul de accesibilizare din partea instituțiilor.

În categoria bunelor practici s-au remarcat Festivalul Plai și colaborarea fructuoasă cu asociațiile persoanelor cu dizabilităti; Muzeul de Artă Timișoara care a implementat un proiect complex de accesibilizare pentru nevăzători, atât a spațiului cât și de conținut; iar Teatrul German de Stat Timișoara urmează să achiziționeze un dispozitiv numit liză, care va permite accesul persoanelor în fotoliu rulant la spectacole.

Dezbaterea organizată ieri reprezintă un prim pas în demersul de integrare a persoanelor cu dizabilități în viața culturală a orașului. ”Dincolo de pregătirile pentru candidatura oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, accesibilizarea culturii pentru persoanele cu deficienţe fizice sau intelectuale este o temă care trebuie să ne preocupe pe toţi. E un moment bun pentru a ne aşeza la aceeaşi masă şi a discuta despre bune practici şi despre ceea ce lipseşte în oraș pentru a face viața mai ușoară persoanelor care au nevoi speciale” a spus în deschiderea dezbaterii Simona Neumann – directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Asociația, împreună cu părțile implicate, vor continua campania de conștientizare pe această temă și vor realiza o diagnoză a situației accesibilității în Timișoara.

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro