Timisoara

Acnee

Acnee

Detalii

Web
http://www.brol.ro/dermatologie.htm
Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 3 saptamani si 2 zile
Apartine de
Brol Medical Center
Vizualizari
1297

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Acnee

Acneea este o afectiune caracterizata prin cresterea secretiei de sebum a pielii. Apare la orice varsta, dar este specifica perioadei de adolescenta si pubertate. Eruptia este localizata in special pe zona fetei dar si pe piept sau intre omopllati.

Nu este o afectiune infectioasa, provocata de stafilococul auriu, dupa cum este de multe ori apreciata si tratata. Cauzele aparitiei acneei sunt in cele mai multe cazuri mici dezechilibre hormonale, in sensul cresterii secretiei de hormoni androgeni (testosteron) secretati de ovar sau de glanda suprarenala (d.h.e.a.s.).

Cresterea secretiei hormonilor androgeni provoaca, prin actiunea lor pe foliculii pilosebacei,o crestere a secretiei de sebum a pielii si aparitia comedoanelor sau pustulelor (cosuri). Inflamarea cosurilor este data de colonizarea cu Propionbacerium acnes. Acneea este de mai multe tipuri, in functie de severitatea ei: comedoniana, papulopustuloasa, nodulara si conglobata.

Tratamentul acneei este complex, necesita o perioada destul de lunga de timp si consta in tratament local si general, pentru formele mai grave. Local se folosesc creme cu retinoizi, antibiotic, benzoilperoxid, acid salicilic si acid azelaic. Ca tratament general se recomanda anticonceptionalele la pacientele cu ovar polichistic, antibiotice (azitromicina, doxiciclina, tetraciclina), administrate pentru scaderea secretiei de sebum si retinoizii aromatici(izotretinoin), in cazurile de acnee severa.

Tratamentul trebuie instituit cat mai precoce si supravegheat de un medic dermatolog. Corectia cicatricilor postacnee se poate realiza prin procedee dermatocosmetice gen dermabraziune, peeling chimic, peeling laser si laser fractionat.

Articol furnizat de doctor dermatolog Liviu Olariu

Filtre

Tip: Afectiuni