Timisoara

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro

Adenomul de prostata

Adenomul de prostata

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
1913

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Adenomul de prostata

Prostata este un organ specific sexului masculin care se gaseste la rascurcea dintre calea genitala si calea urinara, practic se gaseste sub vezica urinara. Este cel mai vulnerabil organ din patologia masculina.

Se preconizeaza ca in 2015, peste 550 de mii de pacienti vor fi diagnosticati cu adenom prostatic. Cauzele aparitiei adenomul de prostata nu sunt destul de bine cunoscute. Insa, se stie ca incepand de la varsta de 40 de ani, prostata sufera niste schimbari, determinand urinarea cu dificultate si tulburari ale vezicii urinare. De aceea este foarte important sa acorzi o atentie deosebita simptomelor alarmante si sa apelezi la ajutorul unui .


Care sunt simptomele alarmante?

Medicul specialist urolog Cristian Surcel recomanda sa te prezinti la un consult de specialitate daca ai urmatoarele simptome:
  • efort mictional;
  • jet urinar slab;
  • jet urinar intrerupt;
  • senzatia de golire incompleta a vezicii urinare;
  • urinari frecvente noaptea;
  • imperiozitate mictionala;
  • durere si jena la urinat.

"Un barbat care este suspect de adenom de prostata se trezeste de mai multe ori in timpul noptii ca sa urineze. Nocturia este cel mai suparator simptom care afecteaza semnificativ calitatea somnului", mai adauga asist. univ. dr. Cristian Surcel, medic specialist .

Atentie! Se intampla ca aceste simptome sa fie asociate si altor afectiuni care se manifesta la fel, de aceea trebuie pus un diagnostic corect pentru a exclude alte probleme. Principalele complicatii ale adenomului de prostata sunt: formarea pietrelor sau a diverticulilor la vezica urinara, infectiile urinare, retentie acuta de urina, hematurii recidivante, iar in cazurile severe se poate ajunge si la insuficienta renala. De asemenea, medicul specialist urolog Cristian Surcel atrage atentia asupra faptului ca un pacient care are o infectie poate sa ascunda un adenom.


Ce se intampla la urolog?

Odata ajuns la medicul urolog, dr. Cristian Surcel explica despre principalele analize pe care trebuie sa le faci in obtinerea unui diagnostic corect.


1. Discutia cu medicul urolog este foarte importanta.
2. Chestionarul numit IPSS (Scorul Simptomatic Prostatic International) care va constata nivelul de suferinta a persoanei afectate. Este vorba despre 7 intrebari cu variante de raspuns in functie de severitatea simptomului din intrebare;
3. Examenul fizic sau tuseul rectal care trebuie efectuat doar de medicii cu experienta;
4. Analize de urina si sange pentru a determina antigenul specific prostatei PSA;
5. Calendarul mictional pe ultimele 24 de ore furnizeaza informatii importante despre orele si frecventa mictiunii;
6. Ecografia prostatei;
7. La indicatia medicul se mai pot efectua si alte investigatii suplimentare, in functie de problemele descoperite.


Tratament medicamentos sau interventie chirurgicala?

In functie de particularitatile fiecarui caz se poate opta pentru supraveghere medicala atenta (cu modificari in stilul de viata: reducerea aportului de lichide seara, consum redus de alcool si cafea si urinari mai frecvente), tratament medicamentos sau interventie chirurgicala.


"Tratamentul medicamentos amana riscul de aparitie a complicatiilor, dar tratamentul chirurgical vindeca. Pacientii trebuie sa retina ca daca operatia a fost efectuata corect si adenomul de prostata a fost extirpat, riscul de recidiva este exclus", mai adauga dr. Cristian Surcel, medic specialist urolog.

Tratamentul medicamentos al adenomului de prostata consta in alfa-blocante, care relaxeaza colul vezical si faciliteaza evacuarea urinei, inhibitori de reductaza, fitoterapie sau tratamentul combinat. Fitoterapia este considerata o optiune de linia 2-3, deoarece poate sa mascheze simptomatologia si sa agraveze boala. "Ea actioneaza prin relaxarea sfincterului, insa nu exista studii relevante statistic care sa dovedeasca acest lucru. De aceea, este greu de spus ca aceasta terapie functioneaza la toti pacientii", ne spune dr. Cristian Surcel.

De retinut!

1. Noaptea nu este normal sa ne trezim pentru a urina pentru ca vezica se odihneste;
2. Dupa fiecare urinare, trebuie sa simti ca vezica s-a golit complet;
3. Nu este normala durerea la urinat. Daca simti durere sau jena la urinat trebuie sa ceri sfatulu urologului;
4. Carenta de zinc conduce la hipertrofia prostatei (marire necanceroasa a glandei);
4. Adenomul de prostata si cancerul de prostata sunt doua afectiuni separate care se dezvolta in zone diferite.

Filtre

Tip: Afectiuni

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro