Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro

Afini: plantare, îngrijire și înmulțire

Afini: plantare, îngrijire și înmulțire

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 11 luni
Vizualizari
918

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Afinii reprezintă arbuști fructiferi foarte populari datorită roadelor gustoase și sănătoase.

Când și unde să plantezi afini?

Plantarea se face toamna. Groapa ar trebui să aibă până la jumătate de metru adâncime, iar amestecul de sol folosit să fie fertil, eventual îmbogățit cu nutrienți. După plantare, se realizează irigarea și mulcirea. Pentru a fi accelerată creșterea, răsadul va fi tăiat până când are nu mai mult de 25 cm lungime deasupra solului în care este cultivat.

Îngrijire

Afinii sunt plante care necesită îngrijire atentă. Doar așa grădinarii pot conta pe o recoltă bună.

Caracteristici de îngrijire:
  1. Udare. Afinii au pretenții ridicate față de umiditate, motiv pentru care plantele trebuie irigate în mod regulat. Totuși, cantitatea de apă trebuie dozată atent, deoarece excesul poate cauza arbuștilor daune iremediabile.
  2. Tăierea. Tufa va fi roditoare doar dacă este tăiată anual. Se îndepărtează cu prioritate ramurile deteriorate și bolnave. Operațiunea se efectuează diferit în funcție de vârsta plantei: în primul an, tulpinile se scurtează la 3-4 muguri; în al doilea an, creșterile verticale se scurtează la jumătate.
  3. Fertilizarea. Se realizează toamna, fiind folosite cu preponderență îngrășăminte minerale.

Alte activități populare de îngrijire a afinilor sunt mulcirea și aplicarea tratamentelor cu rol preventiv în ceea ce privește bolile și dăunătorii.

Înmulțire

Fiecare grădinar poate înmulți independent afinii din grădină. Acest lucru se poate realiza prin butași, semințe sau prin împărțirea tufișului. Prima opțiune presupune ca butașii tineri să fie preluați cu rădăcină și pământ, pentru a fi transplantați la locul dorit. Înmulțirea prin semințe este cea mai simplă. Acestea vor fi uscate și însămânțate într-un recipient cu turbă. În doar câteva săptămâni vor și răsări primii lăstari. O altă variantă este împărțirea tufișului - ramuri sănătoase sunt separate de plantă și adâncite în sol, unde vor da rădăcini.

Tipuri de afini și beneficiile afinelor

Există multe varietăți de afin. O bună parte dintre acestea pot fi cultivate de către grădinari la ei acasă.

Soiuri populare pe care le puteți cumpăra de pe gradinamax.ro:
  • Spartan
  • Bluecrop
  • Denis Blue
  • Elizabeth
  • Duke
  • Elliot
  • Toro
  • Chandler
  • Bluegold
  • Top hat.

Afinele conțin multe vitamine și nutrienți importanți pentru sănătate. Acestea îmbunătățesc circulația sângelui, au o influență pozitivă asupra vederii, ameliorează problemele rinichilor și ale tractului urinar. Afinele sunt fructe sănătoase și gustoase, deși nu tocmai ușor de cultivat. Cu toate acestea, având cunoștințele necesare, întregul proces va fi o joacă de copii.

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro