Timisoara

Ai probleme cu greutatea?

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Vizualizari
1881

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Ai probleme cu greutatea?
Ești provocat să faci ceva, nu poți lăsa kilogramele în plus să-ți afecteze starea de sănătate. Odată ce vei reuși să schimbi felul în care te hrănești - cu ce și de câte ori pe zi -, odată ce te vei opri ”să mai ronțăi orice” între mese, vei începe practic o nouă viață!

Mobilizează-te și scapă de kilogramele în plus. Vei fi de două ori mai fericit:
  • pentru că te vei simți mult mai suplu, iar senzația de suplețe este adorabilă! Nimic nu se compară cu senzația de suplețe și lărgimea hainei ce adie pe corp!
  • Mai apoi, vei simți și o putere de control dobândită asupra propriei persoane.
Conștiința este cea care îl “slăbește” sau îl “îngrașă” pe om... Tocmai această conștiință este cea care “îl ridică” sau “îl coboară”... Slăbirea înseamnă conștientizare, a faptului cum sunt, cum arăt și spre ce mă îndrept... Nici o decizie nu se ia în viață în episoade. De aceea se și numește decizie. O iei într-un mod total, definitiv. Puterea unei decizii este dată de această încăpățânare, în adevărul tău care s-a nascut atunci: “de astăzi nu mai mănânc”, “de astazi voi slabi...” - Cezar Elisei

E greu fără procesul de conștientizare să pornești o schimbare sau transformare. O conștiință nepregătită presupune lipsa asumării și totul este zadarnic. Dacă vei mânca mai puțin dar mai bine, perspectiva ta asupra lumii, perspectiva asupra a tot ce te înconjoară se va metamorfoza într-o conștiința nouă, profundă, cu un respect pentru natură, pentru oamenii din jur și pentru tot ce te înconjoară. Nu cantitatea ar trebui să primeze, calitatea produselor este importantă. Poți mânca un pumn de nuci sau doi de afine, și ai aici ”un curcubeu de nutrienți!” Nu-ți trebuie mult din ce e calitativ ca să te simți bine. În schimb, mâncarea organoleptizată și procesată chimic va fi mereu nesatisfăcătoare, vei dori mereu mai mult și mai mult. Place gustului și asta e tot! O capcană, o înșelare, un mod prin care suntem captivi cosumului, respectiv producției și scopurilor financiare ale marilor companii din industria alimentară și nu numai.

Ar trebui să ne gândim la hrană ca la acel tratament pentru o stare de sănătate fizică, într-o stare de bucurie și cu o mai mare ușurință de a trăi. Mâncând mai puțin și mai bine, în final se poate ajunge să te hrănești mai mult cu ”vitaminele de suflet”. Scoate pentru totdeauna ceea ce până acum ți-a sabotat starea de bine, linișteaa și fericirea: privațiuni, calorii, cure de slăbire, comportament compulsiv, exces ponderal, boală, stres.

Trebuie să-ți hrănești nu doar viața organică, ai nevoie de hrană și pentru viață organică, la fel și pentru cea senzorială și interioară - spirituală, ca să crești starea de conștiință, ca să te bucuri de viață și să depășești toate peidicile care apar. O gură de mâncare reprezintă o sursă de energie, un cumul de informații din mediul înconjurător.

Gandhi spunea despre mâncare că, ”aceasta ar trebui luată așa cum iei un medicament: fără să te întrebi dacă e bun sau nu la gust. Trebuie să mânănci atât cât are nevoie organismul.”

Mai mult decât mâncarea, apreciați-vă puterea de a vă stăpâni și de a savura fiecare îmbucătură. Detașarea de mâncare și degusatrea fiecărei îmbucături se pot învăța, mai apoi te vei întreba cum de nu ai reușit asta până acum! Când stomacul va reveni la dimensiunea sa normală, foamea va înceta să mai țipe și să destabilizeze starea și alegerile, calitatea și pacea interioară. Vei obține pe lângă plăcerea de a mânca și o nouă stare de conștiință.

Prin astfel de performanțe personale se dobândește starea de liberatate, independență și moderație. Toate vin din interiorul tău, fac parte integrantă din tine.

Învață să mănânci în tihnă, să te bucuri de ce ai în farfurie, să savurezi fiecare îmbucătură. Doar în cavitatea bucală ai simțul gustului și doar aici poți savura mâncarea! Amintește-ți mereu o frază scurtă și extrem de eficientă: ”Bucuria o ai atunci când mănânci, niciodată nu o să fii mai fericit după ce ai mâncat!” Tocmai de asta, nu te grăbi, servește fiecare bucată de mâncare cu eleganță și savurează totul în tihnă. Învață din nou să mănânci!

Ce te împiedică să scapi de kilogamele în plus?
De ce nu-ți dai voie să trăiești fericit?

O gură de apă proaspătă poate fi cea mai înaltă treaptă în procesul de educare a simțurilor. Lucrul cel mai important de unde pleacă practică și pătrunderea spirituală este legată de mâncare: când mâncăm, cum mâncăm, de ce mâncăm. Astăzi, lasă-te să simți foamea, observă-te în această stare și înțelege ceva cu totul nou despre tine. Lasă-te să-ți fie sete, să tânjești după o gură de apă dintr-un pahar cu apă cristalină și, să poți să amâni cât mai mult momentul degustării ei. Astăzi, îți propun o educare a simțurilor, ca mai apoi să-ți poți îngădui o înălțare a conștiinței.” - Dieteteica, vol. 1

Bibliografie:
Lavinia Bratu, Dietetica - o nouă filosofie de viață, vol 1, Ed. Eurostampa, Timișoara - 2018
Cezar Elisei, Calea mea, Ed. Adenium, Iași- 2018

Autor