Timisoara

Alege tu mancarea si nu te lasa pacalit

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Vizualizari
1202

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Alege tu mâncarea și nu te lăsa păcălit
Epidemia de obezitate din întreaga lume vorbește despre un gol psihic și spiritual ce a fost creat în jurul unei societăți manipulate și consumeriste. Suntem ocupați, mult prea ocupați și stresați. Am început să devenim pasivi și obedienți informațiilor din media, iar asta ne face treptat neputincioși, izolați. Trăim vieți din care parcă tânjim să scăpăm, să fugim.

De ce mâncăm prea mult?
Poate pentru că avem de unde, dar asta nu ar trebui să justifice cum, o activitatea esențială pentru supraviețuire să fie într-atât distorsionată, încât să pericliteze viața omului. Mâncăm pentru a trăi. Mai nou, parcă tot mai mulți dintre noi mâncăm pentru a ne îmbolnăvi și a ne scurta viața. De ce ar face asta omul actual, înzestrat cu atât de multă informație și o capacitate de conștiință înaltă? E altceva la mijloc…

Mâncatul excesiv și afecțiunile creierului care declanșează consumul de droguri împart aceeași bază neurochimică și neuroanatomică. Sunt afectate sistemele de atașament-recompensă, la fel de mult precum și cele de stimulare-motivare, iar reglajul impulsurilor din cortex este deficitar. Luarea deciziilor este o abilitate vădit distorsionată la pacienții obezi, iar gradul lor de imaturitate este dezbătut cu succes. Da, poate că unii dintre noi au nevoie de ajutor! Sunt atât de mulți profesioniști în jur, cadre specializate - psihologi, psihoterapeuți, terapeuți, consilieri psiho-nutriționali - ce pot fi de ajutor. Dar, mai întâi de toate, trebuie să vrei să te lași ajutat, să recunoști că ai nevoie de ajutor.

Putem spune despre persoanele care mănâncă mult că au suferit pierderi emoționale în trecut, că au pierdut ceva sau pe cineva drag și caută permanent să umple golul lăsat în urmă, prin mâncare. Asta face parte din trecut, iar omul are capacitatea de a depăși obstacole uriașe în drumul său. Totuși, unii dintre noi nu reușesc. Stau într-un prezent stresat, neadaptați și suferă de unele privațiuni psihice. Iar mâncarea, este la îndemână, este așa de aproape, este peste tot! În plus, place gustului și pentru excat cât e timpul pentru o înghițitură, ai impresia că te simți mai bine. Și după? Te pedepsești iar și iar, prins parcă într-o capcană… Poți scăpa, să nu ai nici o îndoială, dar pentru asta ai nevoie să te trezești, să te activezi și să începi să te străduiești. Viața asta este despre strădanie și efort, așa poți aduce cununi ale succesului pe fruntea ta. Cum altfel să fie?

Putem spune și că obezitatea este ca un virus ce a pus stăpânire peste noi, dând vina pe consumul de alimente nesănătoase (avem atât de multe chimicale în mâncare, habar nu avem ce ”drogați” suntem mulți dintre noi de aceste E-uri ce creează dependență!), dăm vina pe sedentarism și pe un sistem de muncă în care, 1/3 din cele 24 de ore stăm blocați pe un scaun. Putem da vina pe toate acestea, dar nu e doar atât. Să nu ne amăgim!

De curând am cunoscut o tănără doamnă cu un astfel de job, dar cu o mare pasiune: sportul. Arăta impecabil la 42 de ani, plină de viață și cu un înalt simț al răspunderii profesionale. Organizată, cu o disciplină de viață, un model pentru cei 70% dintre colegii săi supraponderali sau deja obezi. Și ea are ”tonomatele cu mâncare chimică” la îndemână, dar nu le folosește. ”Nici nu le văd, sunt practic un fel de decor pentru mine. Mă bucur doar de mirosul de cafea degajat, pot spune că sunt un fel de deodorante excelente pentru încăpere, și atât”, mi-a spus zâmbind. Am întrebat-o care este alegerea ei nutrițională în cele 8 ore de muncă sedentară? ”Nu e nimic complicat. Am 3 fructe cu mine zilnic, o pungă de nuci și ciocolata amăruie ce mă energizează, la nevoie. În plus, nu plec de acasă fără un smoothie proteic din semințe de cânepă, chia, afine, banană și laptele de migdale. Aceasta este hrana mea pentru 8 ore de muncă. Apoi, merg la sală, am nevoie să mă decontectez după cele 8 ore de muncă de birou, iar cina este întotdeauna una regală, la fel ca și micul dejun. Aceste mese - micul dejun și cina - sunt acasă, în familie. Și, toți participăm la pregătirea lor!”

Am multe exemple, știu oameni care pot să fie organizați și nu se lasă manipulați, știu mulți care suferă din cauza obezității. Nu știu ce face diferența, dar cred cu tărie că omul are un potențial enorm de transformare. Și, mai știu că, niciodată nu e prea târziu pentru un nou început!

Autor