Timisoara

Alegerea cuvintelor

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Vizualizari
570

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Alegerea cuvintelor ”constructive” ține de mai mulți factori…
Să avem gânduri ”de calitate” înseamnă să avem gânduri care iubesc, care iartă, care înțeleg, care acceptă, care râd, se bucură, gânduri care trimit lumină, dragoste și bine lumii înconjurătoare și nouă înșine. Așa se formează lumea! Iar această putere este căpătată în timp, prin dorința de a fi mai bun și mai atent în viață.

Ca să putem primi fărâmă de înțelepciune, mai întâi trebuie să învățăm a asculta mai mult decât a vorbi, iar cuvintele ce le rostim să fie potrivite și în cantitatea potrivită. Când avem un dialog sau vorbim din afara stării de mândrie, ori de comparație sau judecată, abia atunci ne poziționam pe calea dreaptă a cuvântului. Atâta timp cât nu înțelegem importanța depărtării de aceste stări, nici cuvintele noastre nu sunt dintre cele ce clădesc în jur și în noi!

Starea de toleranță, compasiune, înțelegere către ce vedem sau ce auzim în jur, alături de autenticitatea stărilor și raportarea către exterior, acestea dau naștere la cuvinte și la o comunicare de valoare, ce zidesc. Atitudinea demnă și autentică, fără dorința de a părea altfel decât suntem în realitate, toate acestea făuresc un om frumos, cu un destin ales.

Alegerea cuvintelor și forma de comunicare depind de mai mulți factori, este evident să fie astfel:

  • educația primită are o puternică amprentă în cunoașterea sau nu a acestor valori personale;
  • cultura dobândită de fiecare în parte, prin dorința de cercetare și de cunoaștere, prin puterea de asimilare a informațiilor, vin să suplimenteze informația primită în educație din primii ani de viață, vin să corecteze și să îmbunătățească bagajul de cunoaștere și progres personal;
  • puterea de gestionare a emoțiilor și educarea spre acțiune, în defavoarea reacțiunii este o frumoasă lecție, de trebuință fiecăruia în mare măsură;
  • gradul de conștientizare și de atenție, focusul și starea de prezență din viețile noastre, iată un prag înalt, de atins dacă ne dorim o înălțare în evoluție și progres uman, spiritual și de adaptare, în aceași măsură;
  • și, mai apoi, un grad de maturitate sau chiar un drob de înțelepciune, am putea spune cu îngăduință, a celor ce le cuprind pe toate cele spune mai sus, toate acestea pot face diferența dintre noi.
Să avem gânduri care iubesc, râd și se bucură, gânduri care zidesc! Iar cuvântul trebuie gândit, analizat, cântărit, respectat, iubit şi apreciat. Să fim înțelepți în cuvinte și viața noastră va fi cu totul alta!

Autor