Timisoara

Ansamblul Profesionist Banatul celebrează România 100 printr-un spectacol în premieră

Detalii stire

Categorie
Stiri eveniment
Modificat
acum 2 ani si 8 luni
Vizualizari
354

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ansamblul Profesionist Banatul celebrează România 100 printr-un spectacol în premieră
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș vă invită, joi, 14 iunie 2018, ora 19: 00 la sala Capitol la premiera o premieră a Ansamblului Banatul, în care folclorul își dezvăluie frumusețea autentică.

Orchestra dirijată de Sebastian Roșca va interpreta cântece din toate zonele etnofolclorice ale României, sărbătorind astfel centenarul prin intermediul folclorului adevărat, reprezentat de cântece celebre cum ar fi: Barbu Lăutaru, hora spicatto, sârba de concert și jocuri de doi. Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul va acompania tinerii interpreți: Roxana Berinde (zona Bihorului), Bogdan Cioranu (Sibiu), Narcisa Băleanu (Mehedinți) și Ioan Alexandrescu (Banat). Invitate speciale în acest eveniment sunt solistele Mihaela Petrovici, Stana Stepanescu și Laura Lavric.

Corpul de balet al Ansamblului Profesionist Banatul, coordonat de maeștrii i Brândușa și Nicolae Stănescu, celebrează România 100 prin intermediul dansurilor tradiționale în care regăsim repere ale identității culturale românești sintetizate în coregrafie. Zona Banatului va fi reprezentată printr-un tablou coregrafic intitulat: ”salbele” care va face o trecere din zona Banatului de Câmpie, reprezentat de ”sorocul” din Seceani în zona Banatului de Munte cu ”jocul salbelor” de la Ciuchici, ”ardeleana” lui Ioane din Cornereva și brâuri de pe Valea Bistrei: ”brâul Mărganilor”, ”paica” și ”jocuri de doi”. Maeștri coregrafi Nicolae și Brândușa Stănescu au pregătit o suită de 12 jocuri oltenești cum ar fi: ”alunelul”, ”rustemul”, ”mereuțu fetelor” și ”galaonul”, o suită de dansuri din Făgăraș și o suită de dansuri din zona Bihorului, reprezentată coregrafic prin jocurile ”pe picior”, ”polcă” și ”mănunțelul”.

”Premiera Ansamblului Profesionist Banatul din 14 iunie aduce pe scena Capitol a Filarmonicii Banatul cântece vechi și jocuri prin care tradiția este recuperată și transmisă mai departe” , subliniază directorul artistic, prof. Adrian Scorobete. ”Celebrăm România 100 și Anul European al Patrimoniului Cultural prin câteva elemente identitare puternice care sunt reprezentate scenic de Ansamblul Profesionist Banatul”, declară managerul CCAJT, prof. Liliana Laichici.

Vă așteptăm cu drag și prietenie la spectacol!

Filtre stire

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta