Timisoara

Apel de voluntari pentru centrele de tineret din Timișoara

Apel de voluntari pentru centrele de tineret din Timișoara

Detalii stire

Social links
Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
286

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) invită tinerii timișoreni la implicare civică în centrele de tineret din oraș. Rețeaua centrelor de tineret din cartiere cuprinde în prezent 7 spații, la care se vor adăuga altele în lunile următoare. Centrele de tineret sunt spații care găzduiesc activități organizate de și pentru tineri și au fost amenajate prin recondiționarea spațiilor din incinta unor puncte termice.

Odată cu punerea în funcțiune a centrelor de tineret începe procesul de informare și activare a comunităților din jurul acestor spații. Centrele de tineret își reiau activitatea odată cu venirea primăverii, de aceea FITT caută tineri voluntari care să se implice în informarea, atragerea și lucrul cu comunitatea timișoreană din jurul centrelor de tineret.

Cartierele în care au fost inaugurate centre de tineret până acum sunt: Aradului, Circumvalațiunii, Dacia, Dâmbovița, Lipovei, Martirilor, Șagului.

Prima acțiune în care voluntarii se pot implica este sprijinirea comunității în accesarea de finanțare oferită de Primăria Municipiului Timișoara, prin procesul de bugetare participativă, denumit „Timișoara Decide!”. Primăria pune la dispoziție o sumă de bani, pe care cetățenii o pot accesa dacă aplică cu inițiative de proiecte mulate pe nevoile comunității. După colectarea proiectelor, tot orașul poate vota inițiativele care-i fac cu ochiul și pe care le consideră musai de implementat, iar cele mai votate dintre acestea primesc finanțare și sprijin în implementare.

Această acțiune se va derula pe toată durata lunii martie.

Responsabilitățile în cadrul „Timișoara Decide!” vor fi următoarele:
· promovarea offline a inițiativei în cartiere prin distribuire de pliante și discuții cu cetățenii;
· sprijinirea cetățenilor în identificarea nevoilor din comunitate, în formularea ideilor de proiecte și, dacă este nevoie, în completarea formularului de depunere a proiectului, pe platforma online.

Activitatea de voluntariat se va desfășura în perioada 1-31 martie, însumând între 30 și 38 de ore de voluntariat pe săptămână, urmând ca zilele de activitate să fie stabilite ulterior, după selecția voluntarilor.

Voluntarii care participă la activitate vor fi înregistrați ca participanți în cadrul Corpului European de Solidaritate și vor beneficia de 5 euro/zi, bani de mâncare, și 3 euro/zi, bani de buzunar, pe durata celor 31 de zile de activitate.

În plus, la finalul lunii, voluntarii vor beneficia de certificat de voluntariat cu recunoaștere internațională, YouthPass. Aceste beneficii sunt valabile doar pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani (regulă impusă de finanțator).

Apoi, în lunile următoare, o serie de activități vor fi organizate în centrele de tineret, la a căror promovare, organizare și, de ce nu, facilitare, pot contribui voluntarii (aici nefiind limitare de vârstă). Activitățile sunt: educaționale, informaționale, cultural-artistice și de petrecere a timpului liber. Pentru organizarea acestora, voluntarii vor lucra împreună cu lucrători de tineret din cadrul FITT și cu voluntari internaționali, care au venit în Timișoara pentru a lucra și dezvolta comunitatea noastră.

Mai mult decât atât, în luna august a anului acesta, Anul European al Tineretului, FITT va găzdui cel mai mare eveniment de tineret organizat în România, care va aduce împreună peste 200 de tineri din Europa și nu numai și pilotarea modelului francez al evenimentului Balpop.

Formular de înscriere pentru voluntari: bit.ly/3JKDk0W