Timisoara

Argumentele stiintifice ale postului negru

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Vizualizari
1062

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Argumentele științifice ale postului negru
Voi, cei din occident, tratați omul pe orizontală, noi cei din orient tratăm omul pe verticală, iar aceasta este o mare diferență…”Un medic oriental

Nu mai avem nici o îndoială câtă similitudine și claritate există între învățăturile creștine și cercetarea științifică de azi, ce-și dorește aflarea tainelor prin care putem preveni bolile sau prin care ne putem recăpăta sănătatea. Nu vorbim ”povești”, tocmai din acest motiv vă îndemn să luați o carte disponibilă în librării ”Postul negru, o nouă terapie”, să vă delectați cu puțină istorie a medicinei și cu cercetările ce argumentează fantastica stare de însănătoșire fizică și mentală, odată cu practicarea postului negru supravegheat medical.

Corpul dispune de trei carburanți pentru a funcționa:

 • glucidele (zaharurile)
 • proteinele (structura osoasă)
 • lipidele (grăsimea)
 1. Glucidele, carburantul esențial, se vor degrada în glucoză. Toate celulele corpului au nevoie de glucoză pentru a funcționa: creierul care, în afara gândirii, coordonează SNC și deci, coordonarea mișcărilor nu se poate lipsi de funcția sa. Fără glucoză, ”mașinăria” se oprește! Corpul are foarte puțină rezervă, în 24 de ore stocul de glicogen este epuizat.
 1. Proteinele nu au primordial rolul unui ”carburant”, fiind folosite de organism în realizarea unor funcții indispensabile vieții: mușchii, colagenul, enzimele etc.. Acestea sunt formate din proteine, rolul lor principal fiind cel de structurare. Dar, în condiții de stres, o parte a proteinelor poate fi folosită și consumată pentru a produce glucoză, cu pericolul pe care l-ar putea reprezenta supraconsumul. Strategia organismului este de a fi ponderat în utilizarea lor…
 1. Lipidele îndeplinesc funcția unor rezerve din care organismul folosește, în caz de nevoie.
Oare din ce motiv se creează depozite de lipide în corp, dacă el are nevoie de glucide, ne putem întreba?! Din 2 motive principale:

 • pe de o parte, contrar lipidelor, glucoza are nevoie de apă și ocupă deci mult mai mult spațiu de stocare;
 • pe de altă parte, este nevoie de două ori mai multe glucide decât lipide pentru a produce aceeași cantitate de energie. Astfel, un bărbat de 70 kg ar trebui să cântărească 140 kg, dacă rezervele adipoase ar fi înlocuite cu glucide. (”Reglarea metabolismului”, de E. Newsholme și C.M. Stuart)
Sprijinindu-se pe acesta teorie, cercetătorii diferențiază 3 faze principale în cura de post:

 • intrarea în post. În această fază, dacă organsimul epuizează rezerva de glicogen în primele 24 de ore, fabrică una nouă, numită ”neoglicogeneză” – folosindu-se parțial de proteinele mușchilor, dar, din grija de a-și păstra rezerva proteică, ”o astfel de situație nu poate continua”, după cum scriu B. Beaufrere și X. Leverve, specialiști în nutriție, de origine franceză.
 • postul prelungit - care începe între a cincea și a șaptea zi, organismul va fabrica glucoză din rezerva de lipide. Ficatul este organul în care se realizează operațiunea: degradând acizii grași, se produc molecule ce constituie un substituent al glucozei, numite corpi cetonici. Creierul, protejat prin bariera ce împiedică ajungerea la el a toxinelor sau a acizilor grași, odată cu sângele, permite corpilor cetonici să ajungă la el. Organismul își protejează astfel proteinele, furnizând creierului un alt carburant.
 • ieșirea din post declanșată de ”semnalul de alarmă”.
Am o senzație de libertate. Am înțeles cât de puternică sunt: dacă pot să postesc, pot orice!”, declară o persoană tratată prin acestă nouă terapie, veche, de când lumea!

BibliografiePostul negru, o nouă terapie, de Thierry de Lestrade, București – Philobia, 2014

Autor